Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
你個5g 係data 5g 定wifi 5g
60ghz wifi 個問題係距離太短 又易受干擾
個傳送空間要造得好先應用得好
broswer login
打返個router ip
應該非電離性幅射嚟嘅
ad成件事好似實驗咁 冇咩家用product
無線電波仲渣過可見光要擔心都擔心d 高功率信號發射塔或者5g基站先 router功率會有幾大
要用就冇乜得避
雖然我認為冇乜害
未來世界可能好似google 果個wifi計劃咁
全球熱氣球式射wifi
或者直接植wifi晶片入所有電子產品/人體
5g fr2咪 24ghz-52ghz 咁高頻實係近距離用啦 ad/ay都有一間房coverage
同埋唔會互相干擾 根本穿唔到牆
wifi5g range from 5Ghz - ~5.7Ghz 左右
近嘅有starlink
不過植入呢d入侵性嘅嘢硬係有d抗拒
其實做到全部無線通訊整合已經好好 由bluetooth-wifi-cellular呢d全部識自己切換
一係就N天線款款都有
一係就要整合全部通訊格式/協議
1天線收哂
巴打寬頻用netvigator?
我講cellular 5g吹到好大個d 20gbps 無人駕駛 萬物IoT咪都要用高頻段
之前睇過好似下代airdrop就用802.11ay 60ghz
手頭上冇電腦 整唔到
用qaulcomm wifi 6 最慢個粒u 仲要超上去1.2ghz 賣街
我都想睇下佢效能有幾強
會普及 但係要睇apple 會唔會跟
如果寬頻仲係得1000mbps 出6e 又有咩分別呢?
而家hkbn 成日sell 人裝2000mbps 有冇人用過?
你究竟知唔知802.11 standard 有幾多種
當年ad係為左無線vr 而設計
普及唔到係因為60mhz唔可以對下支援bgn 再加上apple samsung 流動電話大廠唔肯支持先會收皮 (asus rog phone 是有支援過ad )

當年同埋r9000粒痴撚線cpu 係router 用係痴撚線設計 同年syno 家用旗艦ds1515xs 都係同一粒cpu黎
Annapurna Labs Alpine AL-514 @1.7GHz (Quad Core ARM Cortex-A15)
係a15架構 rax120 mx5300係a53架構
係呀 5年前既cpu 勁過依家最旗艦cpu 呀
仲要支援埋10gb添? 依家有無router 做到?

r9000係好勁,但冇野support 唔普及都係無用架,最後都要收皮
手機browser都入到 不過有d古惑
你google下個做法
好似係純粹係條link尾打多個/login 定 /setup
就一樣去到
純粹支援冇用㗎啵 話之你識飛
冇人出產品 就證明市場冇油水撈 冇發展潛力
再講ad 個應用根本就唔現實
對下唔相容bgn咪加多組天線+粒u
或者再外接ad wifi module 完全唔係問題
mx4050 3頻咪又係因為佢有3組天線分返開 2.4 bgnax, 5G ac, 5Gax
apple做 唔代表會普及 佢都唔係樣樣野大眾化咁大賣
想問多一個問題 如果主router 用部舊router 用lan 線駁房部新router 係咪發揮唔哂新個部既能力 受限於舊個部?
功能由主router 出發
因為佢係個main process
你下游果d 變左bridge/access point 理論上係開唔到果d router功能
點解唔直接用新做主router
大家好我係新手
啱啱屋企擺脫左icable嘅合約魔咒
終於轉台上1000mb
想搵部router,因為屋企果部本身得200
發覺好多朋友都用緊AC1200其實抵唔抵屌
或者有仲有冇咩平平哋推介
感激不盡
單粒velop ac1300
你本身收得好唔好?
想問如果衛星用雙頻router係咪慢過呢個做主router既速度(見冇第三個頻道做mesh 之間溝通)?
係既話最好都買返三頻router做衛星好啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞