Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike

我驚a室個邊收唔到

屋企係咁 主要打機(槍game)用 ASUS RT-AX88U點睇
當你有打通
兩邊大房應該都幾汶水 行入少少都已經就斷 反而a室個邊你企係門口位無遮無掩可能仲收得幾好

又係大屋巴打間屋咁大 估你人都多 俾我就老老實實三機mesh
夠做有餘
住2個單位
唔好慳,買三個 AX mesh

想請教下本身用緊netgear ax40
但係房入面pc 同手機都收得好差
間屋拉唔到線,而家想轉wireless mesh

考慮緊 mk62,/Mx4052/mr7350 x2,
請問邊款會適合我多d定另有其他選擇?

另外子機係咪kitchen 好過放房?謝謝🙏🏽
唔記得講紅色係modem位
用緊1000m
rax40?你中了大伏 睇番標題
其實一部應該都夠 同樣筆直會有好d選擇
mesh的話wifi6最平係呢d 都差不多
mesh好似收得好D
子機放廚房附近
想問下隻r7000用電腦打www.routerlogin.net入唔到設定畫面,但用電話入到..
想請教係乜事
推!
想請教下mx4050
放正喺隔離都係得400mb,係咪正常架?
正路 其實都係300-500左右 勁咪600-800
收到AX 頂多咪上到900
但用落你唔會真係覺得快好多好多
打ip呢?
買左MX5300, 除左set 美國外,使唔使分開2.4G 5G?
電話iPhone 11 pro max 用speed test有4xx Mbps, 同一位置PS4 pro 得1xxMbps
有冇NAS用家玩過Link Aggregation??
係咪有ROUTER SUPPORT既LAN PORT連哂兩條就做到2Gbps既速度
ps4 server 好撚廢,speedtest 不能盡信,我插lan 都有時得2xx Mbps 都冇,但download fifa21 又上到幾百Mbps

不過2.4GHz & 5GHz 分開會好啲,以免有時唔小心落左2.4Ghz
其實正常,就算有wifi6 裝置都要睇時段同server, 非繁忙時間既server 先有機會上到700-800 呢啲速度
唔該巴打
因為試果部機可以收到wifi6
所以先問下400係咪正常
config protocol set返用smb3 唔係LACP先有2Gbps
兩邊都用雙lan就兩邊都要set
係未手動set dns個ip?應該set咩,係咪 8.8.8.8?
紅燈係bug黎
3.0.0.4.384.9559版本有執走呢個
不過我更換完都係間中出紅燈,唔駛理佢
睇錯AX88U
不過唔緊要啦56U都係有呢個bug
我應該覆錯左
btw 你試下轉左 DNS1 & 2 做google
即係8.8.8.8 同 8.8.8.4 好似係
紅燈你有冇斷網先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞