Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
但好似好多位巴打覺得orbi>velop?

我都唔知點解咁裝由細到大都已經係咁 我估可以隔下聲 間房可以靜d
我係由 Orbi 轉 Velop
我想問如果一個屋企要分設2個完全不同的wifi,而用同一個寬頻
我試左咁樣做,router2個wifi雖然連到亦顯示滿格信號,但係又完全上唔到網,我想問係咪邊到有問題?

如果有問題可以點改?重點係router1同router2唔可以連埋一齊,兩者都只可以同主機連接
我之前用 Orbi 就係成日有 bug keep 住喺 2.4g
你WAN 果部係咩嚟?
modem? 如果係modem 係唔可以出到2個ip
除非你個plan 有2個ip
modem 後加隻有routing function嘅switch 可能得 未試過
一般我會用部router 去分拆lan
我連去廁所都收唔到,巴打有無咁既情況?
冇事wor. 不過有時去左d收5G差地方跳左落2.4G之後 隔好耐都去唔返5G
反而上個firmware 冇咁嘅事
應該風水啦
大門直衝睡房
咁都關事
不過是但啦
岩岩買左rax20, 但係第三盞internet 燈一直燈色上唔到網,係app亦都set唔到,換返舊router就冇問題,係咩原因?
雖然話正常一戶得一個ip 但我屋企隻華爲4port modem可以攞三個public ip裝個陣都無話限插邊個port
試過插四個就會hang咗全部用唔到 最多試過插三個network都唔同ip address
不過三個ip bandwidth都係share 無得load balance仲以爲咁大方俾我雙撥三撥
有想試過入佢modem研究下係咩mode 但係無密碼又要打上去搞 反正無問題就算了 宜家長期都係攞兩個ip穩定地用
換新router 有冇 restart modem先做setup?
睇plan的
btw 拎2個ip 其實意義不大
有d 本身都有多ip 但係係分俾nowtv, 固網電話 果d 週邊野
熄左再開定篤reset?
熄再開就得
reset 有時會中招要call 人上嚟搞過
就係我個個係純上網plan
land line用網上爬又送多個ftth 8mb+cctvsuper
不過係無用isp都限曬速 奇怪佢做咩咁多ip放出黎姐
咁我應該中左招約左isp上黎了
咁衝動
reset 完係咪舊router 都連唔返
cpu mx4050 快過rt-ax3000, 3頻可以行mesh
依家係調轉velop>orbi
我真係無諗過關唔關風水事
原來係咁等我睇下velop先

再一次多謝咁多位巴打 等我換左之後再同大家報告
醒唔起,好耐冇換
係呀,連直插都唔得,要reset window先用得返舊router
唔好手多多嘛
咁係咪等isp出黎就搞得掂?我係驚整壞左個router
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞