Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
你s10+連wifi 有冇wifi 6 icon?
如果都係太慢唯有reset 再嚟
問題持續可能要上代理
夠唔夠位散熱?
有wifi6 icon阿,不過又唔覺得佢好慢只係覺得試出黎個數字有d怪咁解,散熱應該問題唔大
唔執著數字係好事
用落feel 唔到佢阻住自己就得

wifi 5g同上網燈都keep住閃下閃下
用落又冇咩大問題
asus 閃閃下燈 好似即係processing咁解
明白,算啦,好似點set個數字都上唔到去
你揾下其他機試下
唔排除要上代理換貨
買左7日都冇
mr 系列個fw 好似多d野set?
入面嘅硬件 要睇下有冇人拆先知
ram, 底板,散熱嘅玩法同牌子都有機會唔同
發覺係唔對路好爽手d添呀
揾其他ax device 試下
另外你lan 線會唔會限制左?
有冇PC 試lan?
iPhone 11試都係下載278 上傳447
想問下asus Ax3000 同 ac86u 二揀一揀邊部好?
試過直插lan線去pc 1000m
reset 後淨放wifi 唔加pw住 睇下可以最快係點?
可能真係有問題
另外可能要屌屌 isp
個個test 網/ app都咁嘅速?
AX
我暫時未有wifi 6 既 device 就咁用AC係咪冇乜分別? 我個廳本身用緊Netgear r6300v2 而家想將部機擺入房 換左房部超舊router
Ax56u 有時用用下wan 會著紅燈
3-4 秒到 但又好似sense 唔到有斷線
請問咩問題? 用緊 hkt 1000m
就算WiFi 6 device都未必快過WiFi 5好多
所以都有唸過平平地買部R7000 頂住先 廳同房有lan 線連 等wifi 6再成熟D先一次過換 我而家房部router 連5G 都冇
R7000就好似都有唔少鑊氣報告
你可以繼續買AC 但就唔好R7000囉
800呎長形flat 500Mbps
router連係左下角落個廳
point一定要係連係右上角落間房(要連NAS
求問邊隻ac mesh好
夠用就得thanks
其實WiFi講雙方o既, 好多客戶端得單/雙天線, 你router再快都係o甘, 我有SE 2, WiFi 6 o黎,快唔過部iPad Pro 2018 WiFi 5幾多, 實際使用上冇分別

SE 2就算華碩RT-AX56U用WiFi 6都唔係快過接去Synology RT2600AC幾多, 仲未計網上爬機房問題, 家陣56U派o左粒快IP , 116頭, 2600AC就219頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞