Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
原始方案無問題
講清楚你成套嘢係點駁
試下放近門口 會唔會好d
Modem->ax3000(廳) -> ac66b1(房)-> desktop (lan)
Notebook 都係房
屋企大約500呎 長方形個種
ac66b有無set ap mode
用緊AiMesh mode要轉返Ap mode?
係wo唔記得有aimesh咁應該係因為aimesh廢 特別d舊機
不過有得一個id唔使切換 要取捨
我都唔知aimesh可以點搞 試下重新 setup
試過,都係冇乜分別咁,之前有期用過PXXW 個PLAN送既LINKSYS隻MR8300,個期間房就好DD, 有3X MB既
Thx巴打而家試下AP睇下會唔會穩定啲
有無巴絲用緊Google Wi-Fi ?
r7800 load空氣係唔係無得救 ,上網勁多苦主,
5分鐘斷一次,千2蚊仲衰過買tp link,用錢貼難受。
有巴打刷完fw用落無問題
你考慮個兩隻都可以同同牌子嘅唔同型號組mesh
但你100mb plan會否太貴
mr8300唔算差 唔應該咁慢 個人覺得轉下位/setting已經好好多 道理上就儘量放近屋中間走廊位 全屋都會收得好d

當然睇中個兩隻高階嘅表現肯定更好
刷邊個版 我官網所有down版都試過晒
都係會斷
third party (openwrt)叻雞自家fw係垃圾
你請教下耿爽巴 呢款真係用到一鑊氣
其實我都用過一排原廠fw
當時又無問題喎
不過見到個介面就唔開胃
因為隻MR8300 完左PLAN,比番PXXW la,之後拎左番以前用落tp link wdr6500, 咁岩e家兩見隻ax82u 京東949人仔, mr9600 就千5人仔,所以諗緊好冇換左佢
定係買兩隻VELOP AC2200組MESH會好DD呢? 想睇下點可以經濟實惠
謝巴打, 入手支5300 先

另外有問題, 如果買5300 放假天花, 係咪要將佢倒轉擺(天線向下) 咁先會收得好🤔
想問下你地dns用1.1.1.1定8.8.8.8好?
1.1.1.1公認快o的

我用緊 https://cleanbrowsing.org/ Security級免費DNS over TLS服務, 會幔o的,但貪佢有過濾功能
linksys 真係好撚垃圾
前幾日寬頻換左隻EA9350
換完speedtest.net 試左下4百幾UP/Down
覺得正常就算

呢2日睇netflix youtube 有D 位飛下都要load
先覺得唔正常
再test 多次

好嬲好嬲

已經跟頭po set 左80MHz 同channel set 左161
都冇乜改善

究竟係個model 唔掂定係我手神唔好攞到隻有問題既?
拎到mx4050 用iphone7+ speed test最多得2xx Mbs download/upload
咁係咪正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞