Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
TUF AX3000都未有高手破解做4×4喎
華碩有啲fw有bug就係咁
試下upgrade/downgrade
甚至用副廠fw
頭盔:風險自負
係咪sales雙頻加埋4天線水鳩人都未見有拆機圖係用咩chip
好大機會
部機得1201Mbps
想換sx router, 諗緊asus ax3000 定 linksys ea9350 好,前者介面多野搞啲,後者就好似性能好啲,有無巴打有介紹?

原本想買ac86U 但最尾決定買wifi6
Linksys MR9600
vs
ASUS RT-AX86U

隻AX56U上唔到網, 但直插MODEM既電腦上到

LOGIN ROUTER睇話 Your ISP's DHCP does ....
3-5分鐘後又自動上得返

係個屎為MODEM定係隻AX56U問題?
有無方法可以解決到?
同一粒U
但AX86多野SET同有2.5G口
屌我阿媽問咗個我睇router成個月都冇諗過既問題
問linksys velop向上散熱位點樣清入面既塵
未fix呀
我試左好多次
有時上到400幾500mbps
但通常都係200幾
早兩個星期買左Asus AX3000 用落好似怪怪地 youtube 1080p 60fps 都唔可以即刻load哂成條片仲要buffer半秒係咪正常? 定呢個係關cpu /graphic card事
首先你要肯定係 其他人連入嚟
你可以block 左連果個mac address
唔洗清 冇咩人會拆開嚟清
係咪中英數嘅十位密碼都俾佢hack咗入黎
止咗血先 都應該夠料做嘢
條撚樣應該有一堆grapic card破解你部router
今次真係老貓燒鬚
假天花放返 switch (唔用 Tplink 可以用 Netgear 或 Belkin),再喺廳同房駁 mesh router

買多隻ASUS AX86 定買linksys好?
係咪部switch啊
之前入過隻R9000
裝完用左一個鐘開始頭痛,再google下個ceo/founder係支拿人,唧刻mun 線pack返好return
屋企有隻AC58U
諗住換隻AX
但係隻58U好似做唔到mesh 咁就浪費左
想問下廳用mr7350 >lan線入兩個房>各駁一隻velop ac1300 mini 咁做唔做倒 mesh
如果係咁, 有冇邊隻switch 推薦? 定係自己跟牌子port 位做人就ok? (連POE 都慳番)
咁如果 廳mesh --switch -- 房mesh咁駁的話, 會唔會做唔到wire backhaul 我純粹覺得有條Lan 唔好浪費and 隔兩幅牆就算用Wifi 6 都跌得好勁...
睇錯
轉返用linksys,斷估冇伏掛,但間中斷線
新買左mx5300但係點解wifi mode冇得set只係行ax
剩係mixed?

mini 即係 wall mount 果隻定咩
平好多? velop ac 1300 先500
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞