Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
*上黎
壞就唔會
係部modem 應該要isp 先有password setup
要買依家應該都係Quest 2 la
多謝ching
Mx4050個樣仲要靚仔d
數字嚟唔好咁執着
Btw ASUS TUF-Ax3000
test device : iPad Pro 2020
Other device : MacBook Pro top speed ~<750
iPhone XS Max top speed ~700
你test 一下速度
然後upload一下
setting system log 入面嘅wireless log
記得拖到最低 因為下面5G
睇一睇個速度正唔正常
好似咁樣
呢款有咩評價
牙石cap水之作,對比AX56U, 少一半ram同flash,冇USB port,但平唔到2嚿水

唔計其他,冇得就咁拖隻USB 2.5" Harddisk做File Sharing, 咁即係冇得用AiCloud,FTP及Samba,呢點唔知對你重唔重要,未買NAS之前,我就靠AC68U儲存幾百GB 無損歌曲,比HiFi,HeadFi用,旅行相都係當地電話影完,用AiCloud上傳返去 仲有少量電影,比smart tv、iPad 嘅NPlayer,電腦嘅VLC用
咁留意下你講呢兩款先 唔該曬
AC68U舊款,AX56U新出一年左右,如果budget唔緊有新買新,而且冇咁熱,iPhone SE2呢啲有有WiFi6可以用到
Linksys velop 用左8個月就壞撚左
有無咩推薦
舊果部router用左8年壞壞地
屋企用緊hkbn 100Mb寬頻 主要係iPad iPhone apple tv用
我長開唔閂 最緊要耐用 筆直1000內
有冇咩router推介
拎去代理保養未?
想問有無人住唐樓果d咁經樓梯隔幾層拉lan綫得唔得
唐樓咁多線 拉左都冇人知
有法團嘅我同個裝修佬講佢話驚人搞
唐樓無限制
屋企宜家越黎越多device連wifi,諗住自己遲下會換iphone 12 mini,就順便換埋個AX router(用緊Totolink a2004ns,初代ac ac1166 router)

但問題係屋企仲有部Android TV Box只係support到802.11n,有幾部電話又淨係support到ac,諗緊換3頻(Linksys mx4050)定雙頻(Asus AX3000)嘅ax router好
現有設備:
最盡食到802.11n:Android TV Box*1部
最盡食到802.11ac:老豆老母Android Phone*2部, iPhone 6s*1部, iPad*1部, Laptop*2部(1部打機+1部簡單文書)
最盡食到802.11ax:iphone 11(細佬)*1, iphone 12 mini(我黎緊會出)*1

換Linksys mx4050就啱啱好三條channel,1條2.4Ghz放n Wifi比部TV Box,1條5Ghz放ac Wifi比舊電話同laptop,1條5G就放ax Wifi比新電話;

換Asus AX3000就淨係放1條160Mhz 5Ghz ax wifi比2部新iphone,其中1部打機laptop順便係換張wifi card,其他6部device就踢曬去條2.4Ghz n Wifi

點揀好

舊屋300呎用AC68U無乜問題,搬咗新屋大約600呎,左邊兩間房收wifi好差,成日自己跳4G,收到都好慢,諗住轉router,紅色係router位,拉唔到線

有乜選擇?Mesh?
暫時諗緊MX4050,唔知一隻夠唔夠cover
整左邊個知
我都係咁諗, 樓梯幾億條綫吊吊fing
想換隻Ax56u
但網上話會有wan紅燈問題
請問解決左未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞