Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
壞咩先,神吓神吓好多都關官方firmware事。
Flash merlin firmware, 都有問題先諗。
三頻mesh會用其中一條band黎做分機主機連接
92u就係設計黎當mesh賣 但兩條5ghz速度差咁遠 唔知咩玩法
見有人打code 可以開返
唔知啦 初頭以為9系勁d 但其實冇囉 買88U 算
我之前用 Orbi 唔可以拆開 2.4/5g, 成日都有 bug 啲 device keep 住連 2.4g, 喺正佢隔離都唔識連返去 5g, 下下 reboot router 先得, 但隔一兩個禮拜又變返咁樣

依家換咗 Velop 可以拆開 2.4/5g 就一勞永逸.
華碩官方->MerlinR :

在升級頁面直接上傳Merlin固件.
更新完成後會自動重啟.
建議恢復出廠一次.

殘體網站
我冇理過佢係連緊咩
總之唔lag 就冇點搞佢
我冇拆開都運作正常
orbi打command可以拆 但係好似會唔穩定
依家淨係 AC 三頻機先有, AX 機未有, 唔知有冇分地區 firmware 先 support

不過我認為要用 HomeKit, HomeKit router 唔係必需
普通用無問題嘅 但勁就係88勁d旗艦都係89x
問題係速度差成十倍, 二三十 M vs 三四百 M
我就係試過打 command 拆, 真係唔穩定
btw 86u唔啱使咩 我覺得呢隻好d有2.5g port
呢個都係官方ROM來架??
官方都有得刷ROM
真係少聽
多謝回覆!
我明,但我想知ASUS接收好唔好,用緊TP-link,成日無啦啦會連唔到個router
似乎唔難咁
咁去 入手水貨放心可以換返 rom 了
AX56U
想問下而家1000mb plan用緊R7800, 間房收得兩格 wifi, 買個 EX8000 夠唔夠用,定要換哂成套先有感覺
如果想邊度都係連5G係咪買多個mesh就解決到
有冇邊部main router 穿牆唔錯?
刷錯就 gg 了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞