Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
問題係 MX5300 比較高身好難擺天花度,而佢嘅設計又唔係 for 你橫擺,當然樓上位巴打可以試吓睇吓點先
唔好租router
我千辛萬苦終於捱完個router租約
而家開心用緊自己買嘅RB852
咁ASUS ax86u or 88u ok嗎?
如果拆開兩條 5g SSID, n ac 連 5g-1, ax 連 5g-2, 根本唔需要有 fixed 制式 setting
感謝兩位大大無私的分享
咁我買左支5300 先, 支野絕對夠打直擺(仆街發展商)

再試睇下work 唔work 先, 謝謝你地
咁唔知佢假天花做咗幾多位lu 佢一開頭話使唔使倒轉擺 唔知係咪度過位定純粹噏下
無嘢了
打橫放應該係影響散熱
天線 水平同垂直 都有
幫朋友問
佢用緊Asus Ac1900 ,之前一直一部電腦Lan 線連Router上網 ,其他手機notebook就wifi上網
前幾日佢屋企人砌多部電腦都係Lan線插router上網
之後開始個rounter用唔到斷線,全屋上唔到,等一陣佢又會上得翻
想問係咪頻寬問題定點?
去問下依加買router有咩推薦?同埋屋企WiFi連到用唔到係咪router問題?因為依加長期係屋企做野冇WiFi會死人 想知係咪即刻去買個router就解決到問題
唔關事
可能郁到隻router 不幸地出事
你試下甩返條新lan 咪知
都唔知你咩問題
你肯俾錢咪買過個
有咩要求?
是但執隻 3天線 4天線囉
一陣是但執跟住執到隻rax40就...
依家街鋪應該唔會推呢隻野掛
睇中左隻Asus ax3000
Amazon US 140 free shipping to HKG
巴打覺得人直唔值得去?
之前啲rax40苦主又好似都係去netgear個網買
但唔排除腦場sales都有可能推依部
有壞係咪可以寄返去美國整?
係嘅話都幾抵
見到個唔識野既人
仲唔係清死貨好時機?
正路就 唔會點攞貨 咁出名
1000mb 寛頻你地wifi 出幾多
部ea9350 wifi6
iphone 11 pro max
ipad pro
samsung S20+

呢幾部都係wifi6 device
speed test 都係 350download 400upload
lan 出pc 960download 800upload

所以應該唔關modem to router事
我想問auto set up完隻mx4050
但連wifi果時佢冇分2.4或者5ghz 係咪正常
定係需要手動分番開先用到最快嘅速度
auto setup 有機會2.4/5 同名同密碼
咁可能會間唔中斷左轉wifi 2.4同5互轉

正常就建議手動set 5G 果個改個唔同既名
eg ABC_5G
問題係個router睇落一切正常 啲燈全部都著而電話都search到個WiFi都登入到 但就係上唔到網 所以想知到底係咪router問題
mesh 由2.4轉5G 係唔會斷
訊號夠強就識自己換
唔分理論上都唔會有問題
係要追求 秒秒都最快就可以拆返d ssid
長期上唔到網?
reset 過未?
重開埋modem
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞