有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
btw trade league 入面嘅成員係必定會transfer 50% trade power
想玩熱那亞 不過無乜成就好解
玩緊HOI4 羅馬尼亞
玩到儲夠500k 兵力
想做國策搞南斯拉夫嗰陣發覺有個條件未達成
"estimated army strength ratio of 150% or more compared to Yugoslavia"

係我啲兵既武器太落後定唔夠兵?
https://youtu.be/G7kG1UzZ00A

繼續鐵骨傳奇,今集要用恐怖統治收派系皮
唔夠兵
sad 地中海區嘅merchant republic 好似係得Florence, Venice, Ragusa有成就解, 但明明Milan同Genoa呢類國家咁多event mission又盛就係冇achievement, 有啲浪費
查實trade league 都真係冇乜用, trade company重要好多
trade league 可以保護啲opm 限制大國擴張
都係嘅 同埋多trade league members會加trade steering bonus同good production modifier, 我係lubeck同english channel 將十幾個國家加到入我trade league, 係lubeck明明只有一個島仔都變成有30% share
但係trade company真系重要好多
PU Russia
Stellaris 堆AI終於改勁翻
明明科技由頭帶到尾都比人反追
打仗仲要比AI低戰打高戰
https://youtu.be/KAxtVl99vJI

上集搞完派系,今集打到去君士坦丁!
神羅小國可以點玩 玩Munich成功成立Bavaria就擴張唔到
想開周圍小國波就比奧地利照 成20年坐係到
奧地利又唔同大國打仗比我偷雞
Bavaria都叫小國

其實你開頭應該ally Austria 等佢唔好逼你還地,再跟住條mission tree 玩都唔難玩
已經唔係還唔還地問題 一早同盟左奧地利

但我跟任務樹去擴張 對家一定有皇帝照住 停晒手係到

Ching 你打緊Free city 喎咁皇帝例牌join硬
係喎 柒到去地核
不過周圍非FREE CITY國家都比奧地利同盟左 係咪可以再黎過場
你打Palatinate 條傻仔咪過到個mission囉
奧地利同波希米亞同佢FD過打BAND
但係Salzburg都綁到奧地利咩
等奧地利俾火雞屌嗰時睇吓有冇機搞Oberplatz

如果唔係就投胎再嚟過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞