有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
好似下個dlc出蘇聯
比人打走左個天命都會?
比人打走左=比人打爆=會比人圍
堆地比人踩多左就會出叛軍
話說日本點拎RENAISSANCE
就快1600都未有
自己種
點種法
升發展度
希望佢改返托洛斯基個人buff勁啲,洗走朱可夫嘅代價太大,又無得玩之前版本咁樣嘅全世界共產革命。
巴打宜家tech penalty幾多?落後歐州幾多lv tech?
升自己省嘅development, 你可以喺個省嘅institution tab 度睇仲有幾耐個省先develop到institution, 通常由0開始嘅話係要過千點monarch point 去develop province 先會種到一個省嘅institution, 所以最好係首都/出產cloth/farmland 省份度種, 個 development cost 會細啲 我玩Novgorod種Renaissance 同 Colonialism 搞到個首都有60 dev, 北極出現全球最富裕城市
你要有佔全國10%development量先可以embrace institution, 所以dev完個省要等陣先embrace到
個人覺得蘇聯可以加多啲releasable nations,好似係頓河共和國,庫班共和國(可以加返個遠東共和國嘅countrytag比日本擴張做puppet用
每次打完蘇聯都要管一大班爛地都覺得好鳩
focus tree可以加返帝俄/民主路線,同埋好抗拒蘇聯管治嘅中亞應該好似土耳其嘅庫爾德斯坦咁,得claim冇core
蘇聯對我來講都係吸人力用,吸完10M再放返出來都有1M新兵,幫我睇爛地
屌,依家先知可以CHOK發展度
搞到我想LOAD返去組到日本嗰陣就刷
想問下通常前期啲power點拎到盡
係咪只能靠請advisor黎谷
其實係 不過正如冇酒巴講 50 power projection 好好用
同埋對一啲唔會話太難打嘅rival而佢地又冇啲對你重要嘅地嘅話 humiliate rival cb -> show strength會係唔錯嘅選擇
同埋某啲政體會特別容易拿monarch point, 例如 steppe nomad 嘅 razing 同 republic嘅re-election. 所以例如玩 merchant republic 係好易有666君主, monarch point 會多到瀉
開lucky nations, 包出
夠波蘭打咩
AI勃蘭登堡/條頓都未見過成立到
好簡單 附庸合資格國家養肥佢(條 勃 波美希尼呢啲)
比夠地佢會變普魯士 養肥少少再直接宣佢 剩係打 唔佔地 之前比定好多錢 好易解 不過你要有條走廊由印度去到普魯士
想試下play tall (高發展 佔地少)有咩國家好推介
米蘭
賤挪亞好撚嗰類 但巴打你都玩過哂啦應該
咩黎
米蘭好難忍手唔 form italy
Genoa holland
Hoi4 自從有resistance expansión 之後少玩咗究竟點有效率啲用到打完返嚟嘅佔領區,係咪只能較高啲分配落去嘅兵團grade,等佢慢慢%高過resistance

之前睇好似話打前用間諜整聯合政府定唔知咩會好過咁樣

成日佔完係咁爛工廠爛乘,乜鳩都起唔到係咁卡喺維修
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞