有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
有冇人有玩eu4嘅MEIOI&Taxes mod?
拜占庭我呢隻game 第一個save就係大明 第二就拜占庭
有聽過,好似幾好玩,但係無玩
其實呢隻game好鼓勵ignore play 。即係無視某啲機制玩都可以玩得好好然後你愈玩會發現愈多機制
例如我唔整state 唔識二次造核都可以玩印加統一美洲大陸
唔識develop 思潮 硬食100%科技減成都打贏歐洲。
新手黎計 唔需要掂estate 除咗fabricate claim 外唔需要識spy 其他野
玩大國剩係識宣稱 食地 oe ae 其實都夠
然後再識玩同盟系統
到最後exploit僱兵系統(借兵比其他國個種)呢啲
我覺得教學應該教佢地初階野 先 其他野可以無視先 一步步咁玩住學
我玩英國開innovative 好撚早就爆哂創新好夠pt用
歐洲小國最鍾意既玩法
強宣拜占庭/上愛爾蘭 呢兩條路都可以輕易收拾兩個大煩膠英國同奧斯曼
其實過左頭3個ideas group之後 points就開始有溢出情況要升province development,我會揀economic多小小
500hr tutorial
同化機制本身好慢,係美國特別快(地處美洲+法案+自由神像都會加同化速度)
早期永遠唔夠因為不斷keep住擴張。除非要出思潮 如果唔係成日都係mornach point限制發展。
我而家成千個鍾 先知道有如借傭兵比a國 然後壓住佢對家b既首都。 咁你再宣其他國家c就唔會怕b介入而且改版又要學其他野

雖然我而家已經咩國家都玩到,成就由瘋狂難度都極難都做齊咁滯
又學到嘢
可以割隊友地
玩緊mali (馬里)
頭50年統一哂中非 然後封建思潮等佢慢慢生,一生完直接develop 埋文藝復興。係embrace哂之前無升過科技,然後搶殖民思潮起點,而家15xx左右已經有4個殖民領,已經舌咗半個中美理念就開左 探索 創新 同埋數量 。就係為左解成就
然後我先發現 佢既要求係4個殖民領我得巴西一忽 rip希望夠搶
*四個南美殖民領
但我係哂中北美
終於等到特價
買左ck3 royal edition

終於form到
好感動

但係都一排冇玩
真係太慢
等3.0 好似performance會好少少
買左勁多 content pack
下一步係東北果忽同埋fiume?
用two Scilly定Sardinia?

咩國策、決議比嘅Core都係假㗎
Paradox 你識唔識整到唔放自己國土啲core比傀儡啫
次次見到啲合作政府、傀儡唔可以揀放咩領土比佢就嬲。妹仔大過主人婆,搶完宗主國嘅土地,仲可以清宗主core

但係又唔可以解放香港清走中國core喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞