有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
Crusader Kings III 亞美尼亞戰記 #3
哈亞斯坦國王韋思德一世
譯名全部使用廣東話音譯或史書譯名

韋思德繼任之後決定放棄北伐可薩帝國,轉而出兵攻打東面嘅答兒密王國,雖然韋思德好快就打嬴咗場仗,但係冇幾耐之後附庸就集體作反,雖然有拜占庭呢個盟友,但係拜占庭忙緊打其他人,基本上唔會出兵平亂。

後尾,有一隊叛軍咁啱落單,韋思德嘅軍隊又咁啱追到隊叛軍,叛軍主腦嘅繼承人再咁啱喺場戰鬥到被生擒,所以最後攞到50%war score嚟white peace。

叛亂結束之後,韋思德解放咗唔少哈亞斯坦嘅故地,有決定從疲弱不堪嘅阿拔斯帝國獨立,轉而投靠西方既拜占庭帝國。

直至哈亞斯坦國王韋思德一世轉行去賣鹹鴨蛋嘅時候,復興哈亞斯坦嘅創舉將會喺冇幾耐之後實現,而下篇亦會係亞美尼亞戰記嘅最後一篇,請各位拭目以待。
想問下各位覺得邊隻最好玩?邊隻有story mode?
暫時只係玩過CK3,打仗果陣好似爭啲,即係冇咩策略,純係大恰細咁勇往直前,
story mode就隻隻都冇,一個campaign咁比你自己完成自己目標
要打仗講戰術戰略的話一般建議玩HOI,其他都比較類似儲兵力之後直接車過去就打完
唔該哂巴打!等我研究下HOI
有 但係真心無時間研究 同 玩
以前成日睇yt 猛人玩
有一次睇到有贊助成班傻西玩家去古堡住宿同現場連綫對決
仲有決鬥 大會仲裁
搞笑
https://youtu.be/_RfZZy8gPvg

開新save,目標做非洲女皇
支持廣東話content
ck3 係RPG
HOI4 先係war simulator
stellaris 一開始都係種田霸地, 玩到咁上下就變返grand strategy
所以我一向都話stellaris係宇宙版civ
咁stellaris rpg 元素多d 既
civ 玩tall 無stellaris 咁好玩
應該話遊戲本質上相同但目標唔同
都係計糧鎚再規劃科技,但civ係盡早end game,而stellaris係等到end game
Crusader Kings III 亞美尼亞戰記 #4
大亞美尼亞皇帝約翰大帝
譯名全部使用廣東話音譯或史書譯名

哈亞斯坦國王約翰一世繼位之後,用咗四年就解放咗位於拜占庭境內嘅亞美尼亞故土,準備向北方嘅可薩汗國開戰,重奪前朝嘅領土。

喺961年,哈亞斯坦以圖魯伯蘭為目標向可薩汗國宣戰。

戰爭係兩年之後以哈亞斯坦嘅勝利告終。

968年,哈亞斯坦發起對可薩汗國嘅最後一場戰爭。

喺戰爭完結之後,約翰終於重新控制所有前亞美尼亞嘅土地,而家唯一要做嘅就係獨立。

所以我哋嘅約翰就要求拜占庭皇帝畀佢獨立,不過皇帝唔肯,約翰一世就唯有開戰。

經歷咗六年嘅苦戰之後,拜占庭終於肯就範。

唔係淨係得希臘和波斯呢兩個地方擁有過帝國的身份。喺遙遠嘅過去,甚至喺羅馬見證皇帝出現之前,我哋嘅君主一早已經係王中之王,而呢個時代將會再次來臨。

上次亞美尼亞喺黎凡特同埋高加索施展呢個級別嘅支配地位已經係幾個世紀之前嘅事,東西方兩大帝國喺血雨腥風嘅年代之中一次次打擊我哋。西面有時講拉丁話,有時講希臘話,東方有時講波斯話,有時講阿拉伯話,但係呢啲帝國永遠都會交戰,而我們嘅故地總係戰場。
不過從今以後,呢件事唔會再發生。我已經開闢出當年提格蘭大帝嘅疆域,大亞美尼亞嘅鷹旗將會再度升起!

亞美尼亞戰記至此正式完結,多謝支持。
早兩個禮拜特價40幾蚊買咗
個故事寫得好有feel

支持巴打下次再寫ck3
轉netherland唔係會放左個獨立既france仲會無哂啲地咩
下次應該係hoi4個新dlc
不過唔知有冇時間寫
事關下個星期去到十二月頭都忙到仆街
玩保加利亞定土耳其?
我睇完你個post之後走左去試 幾好玩
想問下巴打幾時轉做俄羅斯? 我宜家玩到接近1500中葉 食左莫斯科公國 考慮緊轉唔轉俄羅斯
我玩個陣無轉到不過商共可以起一地既商業城市 半個client state 會入你既商業聯盟
所有trade node都會起
我係build 到white sea差唔多 (起爆工廠再破產) 早期又no cb上愛爾蘭。打下英國壓下英倫既trade node就完成
爽皮到呢我最盡試過pu西班牙送葡萄牙同那不勒斯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞