有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
原來 England 一開波 Surrender of Maine PU 左 France之後,就可以 hea 玩

淨係間中打下人迫人轉聖聖公會
Rule Britannia dlc 嘅基督教教派
最緊要dominate English channel個trade node,之後唔洗同歐陸國家一般見識
邊似得我咁自己拎黎衰係都要拆法國同retake Naples,比人神羅天征
利申剩係累左火雞割走兩塊地就打完懲罰戰爭
(要不是北非比人吸走25k兵力去守,我洗鬼輸)
神羅天征呀拿
我一齊腳就打到你仆街

賠返兩千ducats黎先啦
話說英國同法國比我開拖3次以上,每次都迫佢借到盡賠錢,賠到佢每個月要比3 ducats 以上interests
我就拎晒黎整兵營將manpower加到上100k以上,唔洗開quantity

終於Form到
結果玩左100個鐘都冇一局可以玩到最後
打贏法國->積弱->擋唔到奧地利
唔打埋英國->海軍抽唔贏

開多局專心去非洲同美洲同土著玩泥沙算
點知俾啲土著吊起嚟打
10步1炮打橫行啦
咪咁老定,17xx年啲土著科技好過你都唔出奇
1510年左右打的話,要統一江湖唔洗200年
淨係調兵起core殖民都唔夠時間啦咪ff得太勁

仲有你未到age of absolutism 就無咁易搶咁多地嘅
試過去墨西哥幾十年橫掃左一半領土

然後殖民政府欠債800ducats
AE太高
咪咁老定,17xx年啲土著科技好過你都唔出奇
1510年左右打的話,要統一江湖唔洗200年
淨係調兵起core殖民都唔夠時間啦咪ff得太勁

仲有你未到age of absolutism 就無咁易搶咁多地嘅
試過去墨西哥幾十年橫掃左一半領土

然後殖民政府欠債800ducats
overextenion太高
跟手俾rebels復國加埋嗰堆sunni拖埋ottomans coliate 你
屌啦,試過幾次開局之後Granada同火雞結盟
Granada 開局例牌動作
抽event特登整死個0/0/0殘廢太子,換左個4/6/3繼承人
但當玩Granada嘅時候火雞就唔會同你結盟
你平日人品唔好 Ottoman 無friendly 你啫
快啲扶多兩次阿婆過馬路啦
想問吓hoi4英法義大利係咪點都唔會為咗希臘(Heraklion Convention)打土耳其
次次傾好咗要打火雞先縮沙
通常玩democracy都會幫你
但如果你諗住轉fascist就要自己嚟

要隻抽土耳其可以參考下呢條片
https://youtu.be/h8C8xPBoEcE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞