有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
拜占庭一個破局法就係靠開局集中既海軍封鎖海狹 有時佢分散啲海軍既話 小國都贏到
好似剩係得拜占庭先做到 冇記錯如果2達地其中一達地唔係比自己佔領 封到都照行到 其他國家開戰果陣太遠 佔得嚟火雞大軍已經到步
1560 試吓叫埋西班牙一齊隊佢啦,超過一半西班牙係佢rival
如果係karaman 會唔會俾地出去,借馬穆海軍封鳩咗bosporus,然後配合僱傭兵閹雞
唔係喎 好似佔咗其中一格再封海就得喇喎
西班牙垃圾嚟
佢啲兵過到去都已經打完
俾啲時間西班牙就有用㗎喇同埋可以引得走火雞支水軍同西班牙狗咬狗
同埋佢啲殖民地嘅首都仲可以幫你頂住個warscore先
海軍方面我加奧地利都已經無敵啦
而且陸軍係意大利 奧匈 波立聯軍喎

西班牙嗰啲成日爭人錢嘅垃圾有乜用
真係用唔著呢
咁西班牙就死埋一二邊啦
地中海國家除咗西班牙之外基本上都係開波nocb eotr架啦... 無計
eotr係乜
Byzantine Empire
我頭先開一局36年荷蘭,點樣抽走殖民地人力?

個19工程係咪一定要行呢?行呢個就冇得將爪哇壓為殖民地
Hoi4
template嗰頁有得畀你copy puppets啲template,冇記錯嘅話個icon係一個王冠

佢畀咗兩大方向你揀,一係死守一係撤退,當然如果你揀死守都可以用diplomatic annexation
你想喺歐洲打德國定41年去亞洲打日本
諗住試下玩ck2再諗住買唔買ck3
首都一野比個封臣宣左,再夾硬剝奪佢封地點知佢拉埋我個仔反我
其實直接玩ck3就得

Ck2始終要齊dlc
我打算係39年前爆10級要塞,然後等盟軍反攻

不過奈何無兵員,一直爆唔到兵
想知道CK3更新左之後,整人每整幾下就彈GAME一次正唔正常
已經冇用任何MOD
https://www.technologyreview.com/2018/05/11/142919/video-games-could-be-serious-tools-for-historical-research/
Paradox should be proud of themselves
外國有大學教授真係拎咗CK2 EU4 同HOI4 教歷史course,仲話啲學生反響幾好

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞