有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
我玩英國直接靠打贏百年戰爭pu法國
等我今晚(或者聽日)開過新局試下先

都係老招數,ally Castile + Austria + Burgundy or Aragon 幫我搞掂France, 我就打 Scotland
我未試過PU法國琴日果局最多都係割 Paris 順便解左"One Night in Paris"成就
england tradition ideas +10% infantry combat ability, burgundy +10% morale, castile +15% morale, 1444年屌打france正常 到france 拎到elan +20% morale 就會被反cup,所以要襯早打底,打完再trigger war of the roses換走個廢物henry vi
狂借錢用僱傭兵

單拖打完第一場就 PU 左
btw 離題一問:你地係咪齊DLC?

我冇:Emperor, The Cossacks, Mare Nostrum, Rights of Man,
Mandate of Heaven, Cradle of Civilization, Dharma, Golden Century
其他都有

有冇邊個DLC你地覺得應該要有?
我係除咗conquest of paradise 之外齊晒

Emperor Rights of Man Dharma 應該都要嘅,其他你只要唔係玩嗰個地區基本上可以唔要,或者佢啲features 有冇都幾雞肋

例如mandate 個DLC 有同無對於mingsplosion 會唔會發生係十分關鍵
有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(8)
https://lih.kg/2319967

照舊推完依邊先過新post
呀重諗住你地會keep住討論今晚推爆post可以比我出故
都係黎黎去去果幾個人討論
睇返原來隻game都2013年 仲係咁耐玩
有人估緊出年會唔會出EU5
EU系列呢幾年點解負皮得咁勁
我要Vic 3 呀
新手覺得EU4係遊戲體驗比較差,冇DLC好似玩緊閹割版咁
唔鍾意個戰鬥系統,AI唔回防唔守首都玩兜路偷你後方,ck2都唔會咁
AI控兵真心
借錢起完過5年再破產
其實我想要自動控兵打仗有時會厭 同埋ai 開花合兵好叻 人手控就好麻煩
或者我會想佢有得自已預組一隊 分散完可以一鍵集合番
其實AI最ON9係啲兵成日行黎行去唔做野姐
開合兵當然勁
我打仗好多時懶得分兵合兵 結果超過supply limit
Casualties同AI差唔多
無自動控兵就係點解成日玩唔到最尾
解決方法都係養啲附庸國再set佢地佔地
打仗show superioity 方便啲 ,雖然要打100%都要佔哂啲地架啦
vassals 佔1 diplo relation好鬼多
會咩養一個打手點都要,再拉兩三個列強盟友。diplomatic relation多數夠用
通常我都係想做皇帝 之類先會爆
幕府將軍:?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞