有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
偵察營一律建議摩步/機步
裝甲同穿深係靠裝甲師,唔係靠支援營
因為我不嬲唔玩機械化步兵
鎮壓都係用騎兵,裝甲車、半履帶車玩咁多鋪都無生產過
I mean 裝甲車偵察營

裝甲車要靠機動戰術doctrine先至屈,一般用優火唔一定要玩裝甲車
另外機步作為陸軍編成,喺單機咁玩的話只係殺雞用牛刀既玩具黎
而且要配合裝甲師大規模運用的話必須有足夠燃料,單機環境下只有美國有條件,蘇聯都難D
btw如果你吞晒英國法國既殖民地的話,都勉強夠石油去玩既
裝甲車 icon vs 坦克 icon
美帝油多到倒落海
蘇聯、委內瑞拉、羅馬尼亞產量加埋,好似美國一半產量都無

我自己係late game 派,養住民國/中共做最終大佬,佢地後期都唔起基建,所以我就算玩德國都玩大規模突擊戰術,減補給消耗,先可以係中國啲爛地到開車
以為「裝甲」車偵察連
因為完全唔玩機步,所以就無入機步偵察連
遍地refinery
羅馬尼亞只有喺聯機既情況下先至可以專心產油,產油量直迫美國
單機玩就算啦,又唔係玩monopoly
另外想問,德國有個合成油科技國策,增加每間廠嘅橡膠產量。

想問如果我係德國,我係其他傀儡國領土到起膠廠,會唔會食到個合成油廠產膠加成?如果唔會,我係咪應該直接佔領,寧願用多啲人力去鎮壓,等佢生多啲膠?

如果唔會,咁我掉返轉傀儡德國,係德國境內淨係起合成油廠,又會唔會拎到個國策加成?
計自己province內工廠,如果係puppet的話,產出量跟返puppet既tech tree行到邊
傀儡德國留心如果變左民主/共產德國的話好似會變通用national focus,好似會冇左加成,未試過唔清楚

橡膠問題一律建議puppet馬來亞+印尼
轉革命就夠
重點係new world有幾多省未convert, 同埋missionary strength幾高
WC一定得,但one faith就難啲
其實玩日本係唔係唔應該用京都做首都應該用大坂/東京個位
有冇比較正alien入侵的mod

PS: HOI4
無分別
想知開議會有無得開court and country開議會都差唔多中期,但佢扣好多專制值。
定係點其他reform 開完court and country再轉番議會。不過好哂氣咁
有另類既方向 係我最鍾意既。就係反過黎針對一個方向。 因為其他文化/誇州既ae會低啲。所以就直接短時間統一同文同同宗。咁就無敵人。

早期同後期都鍾意咁做。之前玩納哥爾 去到最後17xx年先打到德意志,然後50年就統一左德國

超限戰式打HOI4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞