有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
想問EU4依家版本咩情況出人文OR宗教
請正名港譯拿坡里
死都出Religious Deus Vult 死班仆街
認真就係如果國家人力/經濟差, 內亂多又多異教地就出humanist 但我就鐘意religious (deus vult)多啲 宜家個patch啲missionary 正常好多 仲記得有個patch係state先可以傳教 弱撚智
所以正如上面講why not both
我就係起左幾多商城同埋招左Lubeck嗰區啲free city做trade league, 搞到唔係幾想轉做俄羅斯, 但係接近冇absolutism又有啲麻煩
其實都ok啦,但兩個都出就好蝕。
我主要睇national ideas 再睇咩宗教。
天主教 東正教就最好religous。
未決定
巴打開咁多game, 玩得咁快?
呢句真 如果你玩中東/非洲區遜尼 deus vult真係完全冇用
講起我好似未寫完Granada個戰記
我會覺得下下幫附庸還債會好煩 好少會係咁加income from vassal抽乾佢寧願佢好抽啲。
不過divert trade就真係好緊要
話說拜占庭真係超易負債 我養哂佢成個奧斯曼既領土(土耳其+ greek)佢都係成千成千咁負債係咪因為佢ideas所以ai會係咁幫佢借錢
解緊 西班牙烏蠅 (offaly)
比蘇格蘭仲易玩幾年就掃完ireland 然後吞埋蘇格蘭 再上法國西岸附庸布列塔尼,再幫佢收領土加少少普羅旺斯。然後100%割哂英國啲地。而家慢慢玩番都係148x既事不過就破產
破完產都仲負錢 咩料好難救
我玩西班牙烏蠅都幾好彩, 居然法國隊海軍夠英國抽 我就sir this way俾佢登陸再趁機宣戰 之後就搞掂左英國
愛爾蘭啲地都真係幾窮下 難怪會薯仔飢荒
我係開局同英國同盟,拉左佢打左兩次蘇格蘭 同一次布列塔尼。佢啲海軍輸左幾次。
到我斷盟佢同法國打個陣,啲海軍都未recover
我暫時決定都係繼續做Republic先 但就改番做Plutocracy
Veche Republic個fixed duchy rank真心搞唔掂
我玩咁耐好似都無乜俾附庸反叛過
之前玩威尼斯解成就 又係玩得幾辛苦
我係變左靠三個大附庸 拜占庭 克羅地亞 同 敍利亞 自己就佔少地加develop
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞