有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
仲有ethiopian empire必出,開局頭20年就已經拎到個imperialism cb,加埋coptic 有得減core creation,打邊面都得
咪就係religious idea個holy war cb, 直接減25%ae, 無unjustified demand penalty, 任食唔嬲,岩哂coptic呢類宗教孤兒仔國家
打非洲一流 狂食唔會有太大ae (地區特色)
而且食地唔會扣dip pt,剩低既點可以開理念/刷重商。
不過我而家玩其實都係role play>實際。會開下海軍 海權 貿易 創新 貴族咁。
真係wc 或者認真blob既話 我幾乎清一色 admin dip religous 4個軍事理念
我諗住等sale先買 唔得閒打住
Deus vult
第2次玩OTTOMAN
今次玩得快過上次好多但係都慢到嘔

其實點樣收個羅馬帝國皮
成個中歐冇個國家打得全撚部都結晒盟咁
定係直接集中兵力打野戰清佢地場就得
其實religious同埋humanist冇矛盾...
Deus vult真係太屈 75%AE

玩左好多場都係宗教 睇高手教學文話砌夠3異端/教容忍就可以出人文 但實際上真係宗教萬用

從來冇開個人文先上黎問 原來我都係正常人
多數出內政 外交 宗教/人文 影響 數量 進攻 防守

好少機會出到2個一齊
religious要個cb 17世紀之後再出humanist 點會唔一齊出
Humanist/Religious 通常我係頭嗰兩個Age只會二擇其一 但我第五或者第六個slot通常會考慮下自己啲unrest再決定開唔開Humanist
Btw 我唔係太鍾意防守 除左個morale boost之外好似唔係太有用 我早期軍事位置又通常要擺數量 所以冇位俾到防守
BTW 點玩PU流 睇UTUBE D人成日聯到D大國
有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)
https://lih.kg/pweCGeX
兩個 post前我鋪Navarra提過 都係高 prestige,高development同低autonomy,開diplomatic idea, 同大國聯婚嗰啲野 同埋記住睇國家啲tooltip會唔會過繼
高development同低autonomy係咪駁做優先國去PU?

我仲以為係高軍事先搶到
Succession war守方係睇development 攻方係睇守方以外最強軍事
過繼睇development
外交影響 2揀1
人文宗教 2揀1
近排我直頭唔開人文宗教 或者好遲先開。
可能近排玩既國家發展方向都係同文化同宗教。
仲有一類係匈牙利 呢類特殊理念
數量基本上係萬能同必開,防守既好處係佢最勁係第2個加士氣。方便啲非歐洲國省點數
不過都係睇運 見過個一地國pu左成個commonwealth
或者葡萄牙頭幾年就pu英國
opm pu 大國真係潘朵拉的盒子 唔死都一身潺
依家包圍網改左? 比3個圍都比人宣
北極出global trade

小結: 呢個achievement唔轉俄羅斯會易啲
係我trade league嘅trade city, 純粹係overextension問題放出黎, white sea 嗰個就係我唔想form俄羅斯被英國用moscow trading company搶走我啲trade, 但結果用Novgorod就玩到
話說merchant republic呢個patch好得意 首先 merchant republic起trade company 嘅governing cost會同territory一模一樣, 而trade company宜家甚至可以起係Lucbeck同North Sea, 唔使coring都有好強嘅trade power; 再者佢再冇限state數, 而republic 有兩個reforms +變做empire 會再加governing capacity, 所以可以做到向外擴張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞