有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
一向都係咁, 個樣越cute 越係fanatic purifier

光頭佬獨眼佬就係fanatic xenophile
之前試過用南斯拉夫勁難打
好耐無玩群星但我唔太鍾意下下由零開始。
我想有少少個種一開始就面對地緣政治 要係大國夾縫同外交中發展同破局
想玩現成既國家

定已經改哂??
織田唔係本身就大名咩
btw幕府好正 我三山成就都係幕府解
無scenario 打
而家變左你宣將軍就無左大名
要政府REFORM禁
原來係咁

我玩個陣轉阿茲特克教 然後全球好撚多附庸佢地開戰我又可以收下啲君主點數
打仗又全自動
足利宣我戰,我變左Dutch
咁搞笑政體係乜
無理由變普通君主制掛
有得再揀,你宣佢戰都有得再揀
琴日試就係冇揀左reform先peace一陣再試
以前玩過場共產南斯拉夫
啲德國人幾年都攻唔入
最後同其他人一齊嚟場絕地大反擊
conclusion: 其實唔難打
fort level:兵要1:3k
3級fort要9k人圍,但因為siege有attrition 要預多1k,但你玩oda一開始force limit 好似唔過5k
結論:1444美濃無敵一係唔夠兵圍,夠兵圍都仲要硬食siege attrition,兩邊一齊攬炒
借貸而家我迷上破產
一場國家閒閒地3 4 次破產或更多唔使還錢真係好爽
要破產都唔係果時破
統一日本係鬥快blob,同印度呢啲地方好似。而且早期擴張既話,你擴張帶黎既income增加比例會好大,你啲早期債會愈打愈唔值錢。例如你半個日本一個月收入已經還到以前既債,或者打個日本既大國搶一次錢都還到舊債。或者窮兵黷武到統一咁滯就直接破產。
玩日本都預你幾十年統一,ae係唔值得去理。
到時你舉債起廠再破產 都無人吹得你漲
其實明朝係咪廢JER
唔敢打韓國
陸戰應該可以打閃電戰殺咁D先
但係海軍唔夠多怕反艇
我玩緊日本
明朝加韓國D船係我2.5倍
等對面天命低/爆炸就打佢
我果時一打幾都夠打
海軍全滅對面
我依家afk左30年咁
個天命又唔跌
我都唔會點搞
諗緊做唔做借錢殖民之鬼
用軍科壓佢
大明五改咗未? 未嘅話可以等下
殖民對日本幾好 墨西哥或者馬六甲都唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞