有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
論16世紀葡萄牙殖民思潮的興起與沒落
又有新問題用karaman刷到個火雞肯比軍事通行既開局 但NO CB打拜占庭過唔到海攻城
巴爾幹有無人肯結盟?
可以拉個盟友再借軍通,盟友加軍通就可以令啲兵唔被放逐(變黑旗零視野)
拉兵去盟友屋企 開戰就走陸路
我係咁做
Ck2
我女兒的女兒還是我的女兒
一定支持啦
解左個動物王國成就(manipur,要傳泛靈教去成個孟加拉)
中間中左伏,破局同發肯都唔難,北上西藏做大明既狗(大明滿改革滿天命。後尾佢放左我出黎,我改同大明同盟。
心諗無敵了,然後土著改革做horde。瘋狂過100過擴再燒地。 諗住有大明做大佬一定無事,點知俾人圍大明唔幫拖。原來因為我係horde ,觸發左災難同降天命 硬生生害死隊友同自己
CH.1

歐洲,伊比利亞半島,一個地理上歐洲大陸同非洲大陸接壤既地方
中世紀既時候,阿拉伯帝國向歐洲大陸步步進迫,喺擊敗西哥德王國之後,回教徒既勢力一度伸延到比利牛斯山脈之下,幸得法蘭克人既努力,先至阻止阿拉伯人繼續深入歐洲

及後,歐洲勢力亦漸漸反制,希望將伊斯蘭教勢力趕出伊比利亞,經歷數百年既「收復失土運動」(Reconquista)後,時至15世紀中葉時回教徒勢力只得返伊比利亞半島南部一小部分,而天主教徒則喺依度成立左好幾個國家,最主要既係卡斯提爾(Castile)、其次阿拉岡(Aragon)、葡萄牙(Portugal)、納瓦拉(Navarra)

相對於卡斯提爾,葡萄牙既領土小得多

不過,葡萄牙位處歐洲大陸最西端,一方面遠離歐洲大陸既爭端,另一方面亦至使航海業發達,國內更有殷理基皇子(Infante D. Henrique)設立航海學校,培養航海業人材,令葡萄牙成為當時歐洲造船、航海技術最先進既王國

(殷理基皇子畫像)

更值得一提既係,葡萄牙喺1415年時攻佔左位於北非既港口休達,為葡萄牙人打開左進入北非既大門,但當然,亦成為葡萄牙同摩洛哥人、柏柏人爭執既事端

就喺一個秋高氣爽,風和日麗既中午,一個穿著平民服飾,留住一頭棕色秀髮、外表年約二十歲、身材苗條而且樣子姣好既少女,獨自走到城堡中既花園,探望佢既姨甥仔
「阿方索,你至愛既瑪利亞姐姐又黎搵你喇。」
「瑪利亞姨姨,貴安,別來無恙嗎?」
年僅12歲既皇儲阿方索雖然未到能稱為成熟既年齡,但多得母親阿拉岡的萊昂諾爾(Eleanor of Aragon)既教導,阿方索舉手投足都具備左\身為皇位繼承人應有既禮儀同知識

「都話左要叫瑪利亞姐‧姐,黎,講多次!」
「瑪利亞姨姨,今天有何貴事?」
「嗚...唔見幾年之後,當日一見到我就會興奮到彈起既阿方索已經變左第二個人喇。」
「身為皇儲保持莊重係必須,否則無法成為領導國家既合格國王.....母親大人係咁樣教導既。」
阿方索無奈地講左依句之後,招手請佢既姨姨瑪利亞同行,並作手勢請身邊既隨扈原地等候,獨自同瑪利亞遊覽花園

但實際上,阿方索係為左尋求瑪利亞既協助,支開敵對勢力既線眼後先至安心表露心跡
「阿方索,最近過得好嗎?」
「早年議會因為忌憚母親大人係亞拉岡人,所以國政轉左由叔叔佩特羅代理,等我成年後先至歸還權力。」

==================================================

(攝政 - Regency, 係指當繼承人未滿15歲前由皇后、外戚、議會代為處理政務,攝政期間Monarch powers收入以Regency能力而非國君能力值為準,同時會按年降低合法性 - Legitimacy)

==================================================

「嗯......乜喺我留喺休達時,本國發生左咁既事...」
「姐姐,我唔確定喺三年後既成人禮之後叔叔會唔會交還權力,但我打算先借佢既手黎緊加強王權、削弱貴族既勢力,做好準備。」
「哦哦? 你果然大個仔識諗喇,講黎比姐姐聽下?」
「首先用國庫支薪聘請宮廷顧問輔助國王。我認為國政唔應該再由貴族把持,應該要適度比有能既平民、商人參與,運用佢地既專業貢獻王家,同時亦避免權力落入貴族手中。」

(每個國家可以聘請行政、外交、軍事顧問,提供每月君主點收入+1~+5,加成越高,聘請金額及每月維持費越貴,但亦有部分顧問根據開局設定/event加入,享有半額折扣

(例如葡萄牙開局已有既+2行政顧問,維持費2.0 ducats,而一般+2顧問維持費為4.0 ducats)
(另外每個顧問再提供不同種類加成,如降每月通脹率、增加陸軍士氣等,則不影響維持費)
聽到阿方索既計劃後,瑪利亞稍經思考後向阿方索問:
「透過分配權力比其他人,從而調整權力均衡...可以係可以,但要消除貴族勢力的話,依個方法實在太間接。」
「我既目標唔係要剷除貴族,而係要貴族心甘情願地為國王賣命。為此我打算反過來打算比佢地特權。」
「有趣,講黎比姐姐聽下?」
「由於王國內分別由貴族、教會、平民管理部分土地,國王領只佔其中一部分,如果給予不同階級有各自既特權的話,佢地就會變得忠誠,依個時候就算收回佢地所管理既土地、財產的話,自然唔會有反彈。」

=================================================

每個國家有不同既統治階層,以葡萄牙黎講分別有
1. 教會 - Clergy
2. 貴族 - Nobility
3. 平民 - Burghers
4. 國王
每個階級有各自既忠誠度及影響力,根據忠誠度高低會給予相應既buff/ debuff,而buff/ debuff既高低取決於其影響力高低

上圖左上角既"Estate Land"顯示左每個階級掌控國家幾多成土地,部分特權給予既buff受該階級持有幾多成土地而影響,例如貴族特權"Increased Levies"會根據貴族有幾多成土地而相應增加幾多Manpower

↑因為貴族有39.9%土地,所以+39.9% manpower

至於國王亦有土地,稱為crown land
但Crown land持有比率低於30%的話,就會產生debuff

debuff既高低同樣取決於crown land持有比率,20%~29.9%既debuff係
1. National Tax Modifier -10% - 收少10%稅
2. Maximum Absolutism -10 - 專制值上限-10, 1600年前可以忽視既野
3. Liberty Desire from subjects development - 屬國根據發展度而產生的獨立慾望 +25%
再低於20%的話debuff會進一步加重,要30%以上先至冇debuff

調整國王領可以分為賣地、收地,或者部分特權需要支付10%國王領

Crownland下一共有三個行動可以執行
1. Sale of Titles - 賣地,根據國家收入及Crown land持有率,賣出10% 國王領以換取Ducats,遊戲中期錢不值錢既元兇
2. Summon the Diet - 召開會議,召開後各階級即時+5忠誠度,同時必須從三個任務中選取一個,達成後再獲得不同好處,無法達成的話會令該階級忠誠下降
3. Seize Land - 收地,獲取5% 國王領,代價為所有階級降20忠誠,同時如果有階段忠誠度低於30時會出現debuff,甚至有可能產生叛亂

↑每月+1 君主點類既特權會扣10% 國王領
=================================================

「只要好好調整權力平衡、拉攏不同階層既支持,就可以一步一步加強王權,將權力集中喺王家手中。」
「紅蘿蔔與鞭子...阿方索你果然變得好聰明,不過......」
「不過?」
阿方索對於自己既建議被瑪利亞質疑稍感意外,停低左腳步望住瑪利亞

「即使你今日能夠令貴族屈服,亦唔代表你以後亦能夠壓住貴族,既然你有咁既諗法,不如等姐姐出手,一不做二不休,將貴族全部「教導」得貼貼服服?」
瑪利亞用半開玩笑半認真既語氣,向阿方索提議由自己出馬幫手。

「不了,我希望由我自己處理依件事,如果我做唔到的話,我就冇資格領導葡萄牙,而且我希望姐姐幫我做一件事。」
「咩事?」
「準備向摩洛哥宣戰,五年時間。」
「......果然,我就知道你地點都無法原諒摩洛哥人。」
「......原諒我,姐姐。」

「阿方索,你咁係成何體統!」
突然,一把粗獷既中年男性聲音響徹整個花園,來者正正是佩特羅,現時實際掌控葡萄牙權力既男人
「單獨同女性出行,如果招人話柄的話如何是好!」
「佩特羅哥哥,父親大人有講過喺葡萄牙入面,我可以自由去我想去既地方。」
「收聲,休達的魔女!我家族從來冇認過你係我地既親人!阿方索,走!」
佩特羅一手捉住阿方索既手臂,夾硬將阿方索拉走

就喺阿方索被強行帶走之後,瑪利亞稍微失落咁踢開地上既碎石,說:
「三哥小氣鬼,明明我都未同阿方索玩夠。」
「父親大人……如果係你的話,你會點做?」
瑪利亞環顧四周,發現似乎有人正在監視自己之後,打消再去搵阿方索既念頭,起程回到里斯本既旅館收拾行裝,明天一早乘坐前往休達既商船,回到天主教國家與回教國家接觸既最前線。

- CH.1 - 完
睇嚟奈何巴你可以去故台發展下喎
火雞可以有幾黑人憎
支持
Eu4 ottoman強到傻咗 搞到場場persia run都要食kebab 幾時nerf
unguarded frontier 個disaster? 唔係ally左就唔會trigger 到既咩
係咁架咩咁大明無啦啦自爆咗
我玩緊navarra ,(西班牙格離個opm)
開局係阿拉貢 大卡 互相rival。

兩邊都願意聯盟。
然後有兩個situation,一個係開局頭一年拎pu cb 同埋阿拉貢掉 拿波里pu,可以用promise land 叫卡卡打阿拉貢。

另一個拿波里仲係阿拉貢pu,如果咁打pu左阿拉貢就會自動拎埋拿波里 但咁樣大卡又贏唔到

好難搞
#952- 有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)
https://lih.kg/pweCFAX

小弟之前玩過Navarra寫左個戰記, 可以參考下
我會叫Castile打底阿拉貢 (with promise of land), ideal case就係你enforce peace 百年戰爭之後奶法國兩下佢就會ally你幫你屌打Castile, 但我個鋪做唔到
同埋如果阿拉貢有強勁盟友就要重刷
咁得意拿坡里居然冇甩PU
我開過兩三次都係第一個situation (Naples 90%會甩PU), 但之後阿拉貢個300%LD幾好玩
Eu4 求救
有冇清好似我咁

一開神羅個介面就成隻game down撚左

咩setting都冇較過
有日玩玩下就係咁
但其它野就正常

你老母我要dismantle 左你啊臭閪
重裝過 熜哂D mod都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞