有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
玩殖民國家成日都無決心打印度
玩英國個任務樹有印度分支,所以每次開英國都一定打印度
大家覺得trade company有無用

覆桌, 上次準備不足係form完Macedonian Empire之後比軸心國聯軍沖散Balkan防線
btw 打完Macedonian Empire寫返個戰記先 呢個真係打到好超限戰
英國 順手做埋全任務個成就 想學嘢
全任唔一定做,寫故應該都唔會用iron man檔,load save做調整太麻煩
而且寫故應該聖誕前後先會,慢慢等
生果牙啦

玩可能悶啲,但係要從零開始教新手就比較簡單

一係你想試吓一開波收咗Castile 皮都得㗎
所以我係將葡萄牙同英國放埋一齊諗
一個剩係殺土著,一個可以兼顧埋歐洲擴張睇奧地利面色
學既野唔同

我玩咁耐Castile就越唔明點解Paradox話適合新手,D野煩撚到
神羅我都依家都唔熟
Castile ally 左法國就可以安心殖民
rival左我都照樣安心殖民啦
問題係Spain個mission tree
Castile政體夠簡單, 經濟軍力夠強, 最容易拓展入舊同新世界, 盟友又固定,又有拿玻里同阿拉貢兩大打手做PU, 如果你有Golden Century, 仲包Austria, UK 同水果牙PU CB, 唔似英國會有Surrender of Maine同War of Roses 呢啲disaster要處理, 又唔似中歐或者鄂圖曼難啲進入新世界
就係因為太多空間所以樣樣要識
長期拆法國/搏event繼承低地/插手end node/入神羅or打神羅天征/護教
拆英國就冇乜野,總之拎到本土一格地就可以撳住黎砌
殖民本身又係一個百年計劃黎,同時又要兼顧歐陸都係麻煩
另外要解任都要學埋神羅機制做皇帝,新手唔易玩得好

葡萄牙專注海外,無視AE同有軍科差距,又學埋trade,好易上手
火雞靠異教CB學南征北討
法國就學點用外交手段擴張,但有個alternative 既選項係英國,隔左條海峽又有愛爾蘭新手島玩,又學下遲殖民點玩同聖公會

越玩越覺得舊世界係泥漿摔角,都係新世界好
新手一開頭連生存都難時,點會去到咁高要求
西班牙無咁易入災難同埋無咁易亡國已經易入手啦
提子同西班牙養生大國,易生存已經一流
唔好話呀,個0/0/0 heir同個廢柴king中左event都有Castile civil war disaster 玩架
又唔係必發sav/load/整死heir已經ko
乜家陣 50 prestige真係好傷咩?
Richard VI 嗰條白癡係點都會帶你去war of roses 喎,同埋你要開波attack法蘭西喎?
其實殖民/長期拆法國/搏event繼承低地/插手end node/入神羅or打神羅天征/護教 除左搏event繼承低地之外, 好似英國全部都要做
你可以話英國唔使插手end node, 但要dominate English channel, 佢要打lowland,而lowland係每個省過三十點嘅HRE province, AE都係食死
英國冇0/0/0 heir, 但係有0/0/0 king 同埋一個會大減人力嘅disaster
真心覺得水果牙新手會好啲
奈巴你玩英國會轉聖公會嗎?感覺如果英國行貿易路線轉Reformed 好似多d加成
我記得war of roses 其實冇咁負面?我記得之前玩親英格蘭都會快快手手trigger war of roses出黎,打贏就換tudor 上場。

另外如果一心唔同法國開戰,我會賣左Maine 比其他國家(隔離Burgundy or Brittany,咁就唔會觸發 Surrender of Maine
同意, 我都覺得聖公會啲加成唔夠reformed好 (除非想玩離婚 ), 尤其係對英國呢啲貿易國家黎講
其實war of roses唔係咁差, 但我純粹覺得新手玩會有啲麻煩, 其實只要唔好一黎就同法國開片, 結好盟, 同埋部署好啲兵嘅話其實都係送個好皇帝俾你嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞