有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
成個抵抗運動dlc就係用來nerf 法西斯。

首先法西斯主要吞併或傀儡其他國家,但係咁係唔會加到特工數目,要係同陣營非傀儡工業國先有得幫陣營首腦加間諜。即係軸心國得小貓三四隻,每個國家200工廠,間諜數都唔夠同盟國20個國家,每個國家20工廠,軸心一定同盟國間諜海滲透偷哂科技。

再加上間諜會整到進攻計劃加成等於無,結果就係我玩1.9 嗰時,AI德國完全推唔郁蘇聯。

我自己玩法西斯都係傀儡算,吸傀儡人力,吞併完再放返佢出來,買資源買到佢獨立,順便幫手加特工人數就算。
咁睇嚟真係好難搞,傀儡唔洗煩

最後都係買左 btw有無絲打有玩HOI4
見人南斯拉夫 新國策可以全球核心
土耳其有新彊核心,激到班支支紥紥跳
btw 過兩日找埋Dutch Fascist條街數

最後都係買左 btw有無絲打有玩HOI4
見人南斯拉夫 新國策可以全球核心
土耳其有新彊核心,激到班支支紮紮
我覺得係特登set可以核心多過南斯拉夫
土耳其好多bug 得4條research slot
因為睇人玩南斯拉夫可以用決議吞併歐洲傀儡國家嘅領土,變哂佢做自己核心領土。

你可以自己打完仗,將戰敗國啲領土比哂自己個歐洲傀儡,再用決議吞併,直接變南斯拉夫core,快過全球防禦委員會多多聲
你問有冇絲打玩一隻喺香港相對冷門而且都幾複雜嘅電腦策略game?
有冇女會有興趣p社既策略game
cities skylines 應該有既
sucession同抽獎冇分別
advisers只係個mana generator
Cultures得係名唔同
Trade system完全冇flexibility
Colonization太唔真實
Missions框死咗個發展方向
Events太random
Development太死永遠唔會變
etc.

我想quit eu4
sucession可以加速同增加機會 (打仗拖死人地國王) (聯姻完絕自己後代 去同人同王朝)
advisers可以影響事件機率 增加事件既選擇
culturers的確係 但佢整到全世界咁多文化已經抵讚
mission既話睇人,一黎增加符合歷史發展。二黎大可以唔跟。
devlop可以自己點
event發生有好多因素 stab advisor 政體 ideas

雖然你好似假膠 ,但有啲又屌得好岩

期待eu5
Succession可以整個Dynasty Tree
Succession law由religion/culture决定

Characters(包括rulers, heirs, advisers,etc.)嘅能力受年齡、性格、經驗、經歷等影響(冇理由啱啱繼位同治國十年後嘅行政能力一樣)

Trade參考vic2

有啲missions去到中後期根本唔合實際情況,雖然符合我哋呢個世界嘅歷史,但係個game本身就係唔跟真實歷史;如果唔跟又會冇咗好多advantages

Events大部分都係獨立單一event,如果有啲event chains會好好多

Development:一個軍事好好嘅君主執政幾個月之後儲夠魔法嚟用落一個省份度,之後嗰個省就可以每個月變多啲人出嚟打仗

啲provinces就好似死物咁如果唔理佢佢係夠膽喺幾百年裏面完全冇變

Mana……可以砍掉重練

重有太多寫唔晒

期待eu5
+1
advisor dlc
diu
https://www.youtube.com/watch?v=bePEkEg0FqA
終於完美廢除,一勞永逸!
唔鍾意咪quit eu4囉
但巴打講得好, 尤其君主同advisor真係monarch point generator, 明明現實中唔會個個人都有相同能力, 但係EU4你只要有錢啱文化就可以升到五級, 遊戲上令個系統冇咁複雜, 但真系唔係幾講得通
Mission我覺得係為個國家增加左啲flavour, 如果個國家得條generic mission tree其實我想玩嘅意慾會比較少, 例如Trebizond我真系唔係幾想玩 但我理解巴打你嘅論點, 一個 'conquer XX region' 之後有獎勵嘅mission tree係局限左係一鋪遊戲裡面可能嘅發展方向
Another $19.99
ck3個宗教係統有potential嘅,但係相信班devs短時間內唔會改現有嘅機制
邊有on9仔俾正價買dlc㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞