有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
https://forum.paradoxplaza.com/forum/threads/support-companies-and-their-worth.1441398/

HOI4大家點睇support companies 同埋最中意邊幾個
Stellaris 開咗L gate
半個銀河系冇咗
點樣先可以close咗佢
TUNISIA TRADE COMPANY再用1800$開野之後會變到好撚大TRADE POWER
我拎好望角同亞丁灣轉trade value去好望角返home node唔係好過益馬穆咩
益馬穆係邊
great britain, morocco 廢柴ally黎,幫唔到手,要搵就搵france, spain啦
是但一個係DEFENDER OF FAITH
之後想打嘅地方全部都法國佬同盟
結完又破破完又結
求奇拉人打交算
已經係中歐大戰左30年
唔記得法撚定西班牙AE多撚到就快破千
英國起碼少差錢
法國,西班牙成日差人錢
mamluk 應該
iberia 個servilla好trade node好野黎,殖民左新世界,非洲可以賺到好多,得葡萄牙會同你爭trade power,好易dominate 成個trade node
btw 北非muslim 國家多數會打,唔係班仆街會係咁raid你coast, 好撚煩
諗下諗下發現一個問題
基本上我一打就成個中歐大混戰
變相佢地又唔會互食
我又冇得分開打
咁又係
我已經沿住海邊province加晒Fort做保護降devastation
班Berbers真系勁麻煩 隔陣就搞三搞四
通常我都頂唔順一野割走佢近海啲地 留返個沙漠俾佢地 等佢地raid得咁爽啊啦
一但打開就冇得返轉頭了
睇住隔離啲empire逐個逐個收皮
我都唔撐得耐
你可以做既只有放一隊艦隊塞住L gate出口,然後清空已經入左銀河系既敵人,再逐步打推入L gate深處
差錢都還好,你幫佢還錢,拉佢打仗,有得借佢D fort、軍隊黎幫手分散頂下兵力,好過英國成日做freerider,參戰又唔派兵上岸,同現實七年戰爭一撚樣,寧願隔海睇佢你死都完全唔肯幫手
照返歷史,ottoman拉france做ally啦,你同france 有個common historical rival austria,搵到佢同你一齊支解神羅會輕鬆好多,等到食到神羅咁上下就反轉豬肚打france
國家數量愈少,coalition 成員國就愈少愈易打(廢話),而且ally其中一個目的係減少ae影響,倒不如搵個幫到你手一齊瓜分神羅、分散下ae壓力既ally仲好,唔駛成日要拉關係咁煩
其實唔洗,我已經一個屌爆晒成個歐洲
依家個戰鬥係西班牙加一堆國家>打完打法國同另一堆國家>之後打COMMENWEALTH>之後打PERSIA>LOOP
我依邊係打完北非再打英國,然後借勃艮地繼承戰爭再拆法國
奧地利之後PU食晒所有地,就喺我同法國簽完和約,隔一個月就到荷蘭獨立戰爭再打奧地利
有火雞幫手兼唔硬碰總算打贏,依家又再返去打英國

依家諗緊計點插手低地,開局勃艮地做宿敵冇得聯婚抽event
原來打打下Naples轉左Republic,唔怕得一拎PU做CB結果即時失效
見到佢哋每隊艦隊 59999 power
我就放咗隊120000 power 塞住個門口
防守都冇咩問題
有次諗住反攻 一入去比四隊59999圍毆
問題就係我根本冇咁多slot開新艦隊
要慢慢升科技開slot

1499年Naples皇室,一個老皇帝加個老契仔繼承人再加個老皇后,唔怪得轉左做republic
玩到1516年中間又打過幾場大戰,唔重玩了,放生意大利算
EU4 新手玩緊葡萄牙
想問下其實邊d地方應該起貿易公司? 係咪最好每個地方都有一間?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞