有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
玩到1697年玩厭左,要坐多一百年先end game
有無巴打用緊4k/ 2k mon 打paradox game?

諗緊買4k mon, 怕d 字好細同埋gpu 唔夠力推
玩新手愛爾蘭
啱啱統一完愛爾蘭
養好兵準備過海打英格蘭
一宣戰即刻病死,冇錯係即刻
兵力即刻少咗半變英格蘭過海打返我轉頭
仲要累死埋盟友威爾斯畀英撚滅族
當做紀念下
百幾個鐘先揀到一個save玩到落去
Victoria2真心小眾

呢個post都係EU4同Hoi為主

Btw有冇巴打知pod mod奧地利點成立南德聯邦,已經將巴伐利亞、巴登同符騰堡add to sphere,科技都研發咗都成立唔到

奠定霸權之後望海百幾年,鳩玩鳩揀ideas group
同Stellrais一樣去到某個位就冇野好玩,D野重好煩
portgual 易玩但係好悶 event太少,等殖民又慢,寫戰報玩england會有趣D,又有war of the roses 又有english civil war,想擴張/疊埋心水搞trade 又得,不過有disaster同埋特別government type,可能唔岩新手玩
睇下巴打想玩邊個啦2個都有好同唔好
要佔埋Prussia 係 Württemberg 果一格地先夠
btw學完基本操作、有咩game mechanics 之後最好玩一次france,eu4 france=hoi4 germany隻game既主角黎
啱啱開番EU4想開番之前玩落個英國save 繼續玩,點知直頭load 唔到

又焗我開新save
von Habsburgs 先係皇道

同埋玩完France之後我強烈推薦玩Burgundy,啲event同mission實在好好玩
點會咁快玩厭,係咪我太廢
開頭最好玩
最好玩緊係von Hohenzollern
V2無得接受其他文化呢點好奇怪
所以先會有盧森堡世界呢d摸不著頭腦既事發生
問題係無得交軍隊比ai控制
手動micro到煩
一打幾嗰陣踩地先煩
我下下一打十幾
我玩到OTTOMAN一打歐洲
佢唔係有同化機制咩?新移民去到美國會轉做Yankee。

Btw,Vic2如果可以加埋貨幣差異、運輸成本同埋唔同市場唔同價格落去就好。依家貨物得一個價格,完全睇唔到關稅保護本土工業既作用,後期反而係比進口補貼工廠去買原材料。

當然搞呢啲應該CPU會頂唔順先
Stellaris 仲有得開下控制台整天災出黎打下
打包圍網變左最好玩既時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞