有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
點樣可以前中期KEEP到陸軍傳統/專業
專業度唔會跌
傳統靠不斷打仗
ideas 或者最簡單係靠trade company既特殊建築 減decay
多除小補咁囉
真係要講開fort都得
但都係成日搵人打仗加得最多,攻陷一個fort又直接+1 tradition
fort係咪一個然後升盡就夠
我係要地先搵人打仗 試吓冇事都打吓人睇吓點樣先
睇wiki啦
總發展度/20 = 所需開啟中+目前能興建最高level堡壘數目,最多+1 yearly
我依家1225 DEV 要成62個城堡先搞得掂
sorry按錯數字,/50先係
有個要成就要海陸軍傳統都100 都唔知點拎
lm

[公告]川 婆 婆 fb Del 人 留 言 可 能 係 藍
https://lih.kg/2313441
打輸仗易D升陸軍傳統
海軍傳統有方法係第一個達成環球航行,大補丹黎
冇嘢呀下話朋友 protestant都廢?
睇啲鬼佬評價又真係多數 orthodox 公認>>>> protestant ~reformed > catholic > anglican
雖然玩落真係唔鍾意protestant
依幾日開左幾次England ,不過都係玩到1500就冇玩
唔知係咁啱,定係更新完之後真係改左

1. Scotland 地區拆開左兩個國家:Scotland 同埋The Isles,如果靠"Form British Nation Diplomatically" 係唔包The Isles,要另外吞(雖然Subjugate Scotland 可以同時揀埋Subjugate The Isles。

2.當 trigger War of Roses ,無論揀邊個House 都會即時換走個無三圍既打靶仔君主,變相一開局更應該trigger War of Roses

3. 開左3局,3局都有ally+royal marriage Castile,唔知點解3局都冇發生 Iberia Wedding,最後Castile冇子繼後下自動PU埋,成為England 得力打手

4. 唔知係我PU左Castile定係點,Castile殖民表現唔係好跟慣常路線:一開局殖民Tenerife 之後竟然走左殖民西非,完全skip左南美&佢mission tree 下路線。到中期竟然無視Treaty of Tordesillas,同我一齊爭北美(可能系統判定Castile 係England vassal,唔算violate)

5. Colonial nation會越界繼續殖民: eg, 當Caribbean full晒之後會繼續延伸出去,我依局就係Cuba 殖民晒成個南美北部(Colonial Colombia),但又冇成立新殖民政府

sorry for 1999
1。印象中蘇格蘭有isles既core可以瞬吞會唔會等10年先vassal 蘇格蘭

3。機率問題

4。咁我見佢地殖民路線都唔算好固定既,起碼西非北非路線都係正常範圍 你可以睇下england 既provience interest 係邊既。

5。呢個不嬲都有,同埋有時會彈event 係你既相連殖民地都有領土爭議 要你揀塊地既歸屬
成功navarra 成就。
我係1604左右先成功
開innovation,explore, quantity, human
純粹貪下得意。1600有50點創新度。
pu阿拉貢但長期100 ld ,仲佢比鬧獨立左一次。不過借機食多佢兩塊地
本身以為expel minority可以令本土轉文化點知唔係
有冇方法可以堆army profession
請大量將軍 event 堆兵到上限再全部都drift
仲有唔好請僱傭兵 同埋可以起多啲fort
推完今個post先繼續出故
今晚有時間再整(8)
Drill跟 訓練中軍隊/陸軍上限,跟比例逐月拎
請一個general 直接+1
一般而言有長期訓練軍隊的話唔成問題
我就係唔想拖太耐先 vassal Scotland,因為佢成日都吞愛爾蘭既小國,搞到佢過左limit 觸發唔到 Form British Nation Diplomatically。同埋靠mission tree 拎既Subjugation cb 有限時,過左就冇,所以我每次都係開局就趕係 War of Roses前拎到個cb, 搞掂個內戰就打Scotland

以前我會好驚打法國,不過琴日果局(半放棄)拖住Burgundy+ Castile+ Austria 吊打法國,一完休戰就黎humiliate rival
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞