有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
手指s
儲定啲人力同錢先開戰
新手唔心急得
火雞要打要親早打波蘭
唔係既話過多排 神羅 俄佬 波蘭立陶宛 mamluk 隻隻都硬野
玩過幾次火雞
除咗第一場mamluks之外冇場難打喎
新手既話點同呢
你真係要講火雞1453 年打橫行tim la
你又啱喎

未來1.31越南轉入Chinese culture group可能都值
但係啲ideas missions buffs etc好正喎

同埋devastation都唔係好難搞啫
通常都係北非如果冇左海岸線+突尼斯個城就唔會有太多兵剩
如果你每次打都只係過50AE少少 (大約70內), 佢就會好難join到coalition, 如果你想留佢狗命/唔想計truce timer, 分開幾次打好過猛錐一個國家
冇一個人啱啱開始玩就玩到嘅
如果你打唔贏mamluks, 先打巴爾幹, 高加索山脈或者波斯個邊先, 令自己強啲打Mamluks都會易啲
Mamluks 兵其實唔少, 所以打嘅時候留意下佢啲兵同自己啲兵嘅擺位, 唔好係人地個城堡上面開片, 反之見到mamluks兵分散開嘅時候就聚兵打佢, 如果同兵數都唔夠打 (咁嘅情況唔常見), 就開mil advisor/做defender of faith
如果expansion based 我覺得都真系冇國家應該拿mandate
但係個mechanics都幾得意嘅
就算form埋bharat/hindustan都係放trade port去Gujarat嘅,再加多三個merchant守住馬六甲,coromandel 同doaba 咁就fat fat喇
冇記錯Hussar(唔記得係咪mod)同龍騎兵(騎馬步兵)佔領係快啲。可以主力係前面作戰,少量騎軍係後面佔領。

Btw,如果可以結合vic2既內政同Hoi3既戰爭系統咁就完美

vic2玩到後期禁親mobilisation 都分配唔切啲兵,百幾萬兵集齊曬係一格到扣血
唔知做咩幾倍兵力打落去但係士氣跌得勁快
明明有advisor同attack idea
電腦又成日唔同你正面打,成日要貓捉老鼠
Hoi4都冇咁煩
之前玩過一次,玩大清西化,諗住拮俄佬屎忽發現唔夠打,load完save之後起下工廠,忽然間就完咗

總之成程都唔知自己做緊乜
大清有排西化
西化完又分裂
想統一又畀美國粗暴干涉內政

玩俄佬好過

今次個時間perfect
等個老國王一死就換神君,甚至我打完仗廢君都得
0/0/0儲君慘過死
其實expansion ideas用途有幾大
情況:1474年,第二個idea group
殖民地一向都係搶快過整,而且成立左殖民地國家之後由得佢擴張就夠
另一樣野係殖民北美,西葡冇得食trade value,一定要插手低地
不如開administrative重好
無用 要搶institution 要開exploration先得, 要colony等spain portugal 幫你起完再收割就得, expansion ideas仲要用2800 adm point unlock, 完全唔值
開過一次,連埋policies係幾爽
但點賺錢都唔夠去東亞咁賺,係早期有幾個屬地幫你打,幾舒服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞