有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
同意 呢個遊戲真係每一次玩都有新野學 一入坑就走唔番出黎
Btw, 巴打第二鋪就玩拜占庭係乜料 新手玩唔會俾鄂圖曼秒殺咩
火雞好鐘意warn人 有次玩騎士團開局殺入巴爾幹 結果左有火雞warn右有匈牙利warn 火雞仲要明明被我打柒左都照warn
我玩個陣唔使廿年就搞掂咗佢no cb 附庸拜占庭 >拉盟友打奧斯曼。 造完核再附庸格離被奧斯曼打既細國,再打奧斯曼 。 連破和約都唔使就連續咁吞哂啲地。
而且無比機會馬穆同匈牙利偷奧斯曼地
係愛呀世紀帝國都最鍾意拜占庭
個陣係咁reload 打唔贏直接開局係咁自建國係希臘地區支解奧斯曼 然後自己玩拜吞哂啲細國 滿足自己意淫
而家就真係隨手都閹土雞
pretender 叛軍如果成功咗 就會直接送你啲叛軍士兵 (make sense)
有一次玩蘇格蘭就中大伏,我單獨宣戰英國(解左法國盟) 然後滅哂佢本土既兵,佢又爆災難同叛軍。咁我好開心咁佔地,啲叛軍又佔緊佢首都。但突然間佢accept左rebel demand,啲叛軍變哂佢啲兵,啲叛軍佔領地消失哂,我就比佢平推番轉頭。
自此pretender 有時都由佢送我免費兵
想問有冇詳細教學點拉盟友打爆火雞 開場最多拉到埃及幫手 仲要未必夠打

我個save係等火雞打波立 我拉埋埃及背刺 點知佢1打4都冇問題 最後我割地割到上面張圖咁阻佢向東南發展 但佢仲係有成200k兵力 依家埃及比佢打 剩底嘅盟友都冇埋
點解火雞搬唔到君士坦丁堡會咁大影響我記得玩火雞搬首都係細buff仔嚟
我記得上次玩意大利要拉埋奧匈同波立打得贏佢,雖然嗰陣佢已經吞晒成個埃及但係好彩可以直接平推到佢

btw冇記錯好似係1560年左右,嗰次想做Florence去埃及個achievement但係發現Italy form唔到所以最後棄咗save

嗰時啲意大利兵真係好勁
佢冇君士坦丁堡又解唔到achievement,income又低咗,你又可以用reconquest cb打佢,etc

加埋晒影響都唔細
mission
屌 仲等我同佢磨到1560 開多局開場打柒拜占庭算
我玩florence1444打條春咩
你玩大國就話啫
僱傭兵大法
vassalize之後bankrupt咗就好玩
個日本save玩玩下唔對路,發現俄羅斯聯統左西班牙
我有個save 見過法妖聯統左西班牙同大不列顛
睇到我跪左係到 我做唔到
其實點先聯統到人
我記得我玩過雅典就花式破局,仲易過玩拜占庭
拉奧斯曼support independence,獨立左之後唔食君堡,同奧斯曼盟友一日唔食君堡都仲會對你客氣。所以每次就係不斷拉奧斯曼打拜占庭然後白和 又可以賺錢如果奧斯曼開戰拉你就搵個兵踩住君堡 等到奧斯曼頂唔順和先
然後我就一路上威尼斯入hre 再係意大利發展 去到上列強都仲同奧斯曼同盟同埋拜占庭未死。
到我有番啲盟友個陣就sm死佢
我最聯統過法國西班牙葡萄牙未聯統過俄羅斯
講起英國
唔係好明電腦點解可以玩到場場GAME都負幾千銀
-6 你同人有royal marriage 然後有機會下一代會同marriage對象同一個皇朝

然後如果佢地無合法heir 就可以由同一個皇朝既君主(如果有多於一個就由威望最高)繼承(某個省份數以下可以直接繼承, 如果唔係就有機會打聯統啲,會同rival 開拖搶。)

或者人地國家君主又老又無後 或者legitimacy係weak 就可以宣稱皇位然後拎pu cb
殖民國家通病
英國算好 最伏係俄國 西班牙次之呢兩條友拎黎做下防ae 同防禦盟友算 佢地得個帳面兵多
奧斯曼最怕既係galley ,你玩拜又好 no cb拜 或者玩balkan 既國家。 一用海軍封左海狹,你就剩係需要處理一邊既兵 另一過唔到黎 如果拉到威尼斯基本上唔使驚奧斯曼海軍然後你就食哂安那托利亞/希臘個邊等war score 升
大國先玩到依招 火雞周邊d細國唯有老老實實靠盟友打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞