有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
玩殖民國家我通常第3個idea group前會開expansion 我幾鍾意佢有個-10 miniumum autonomy 嘅位 咁啲TC/territories會有多啲production 雖然啲人通常係開religious/admin
我習慣係每個區插5格(連埋原住民province)就由得佢慢慢變大,殖民地國家會自己揀晒exploration同expansion ideas,殖民速度好快(唯一唔同既係加勒比成堆離島要自己搞)
除非我係玩Portugal又唔打算打Castile,成世海外發展就唔同講法
仲要俾 subsidy

有小小後悔打西非,地太廣派唔夠人,軍科領先3級都打輸
然後拖慢晒美洲同東非擴張既步伐
Mamluks成日做defender做架兩,順手就割左亞歷山大落黎,不過我未開始喺熱那亞擴張,事後諗返唔知有咩用

黎緊重點應該會放喺拎北海同英倫海峽控制權,西非食埋果幾格黃金產地
東非食多幾個港口,亞洲跟任搶provenice再調trade value落開普敦,重有搞惦中南美洲先去返北美玩
前幾日又搵番Vic 2 出黎玩
一玩過pdm (pop demand mod)就番唔到轉頭

點解會轉色咁on9
呢隻色幾型
睇慣咗原本保加利亞隻色,睇呢隻有啲唔慣
係 4inf 1eng 1cav 4arty 先會打得痛人...
每個Army 要自己撳
唔可以好似鋼鐵雄心咁樣一個division template
撳到頭都暈
我發現當勢力擴張到東南亞,偷晒摩鹿加既trade value落開普敦之後
再加埋美洲同西非開發,對金錢既感覺會完全崩壞
開局計黎計去壓海軍維護費,為既就係殖民多一格
依家超上限殖民5格+全3級advisor,都重有錢去比幾千蚊買地

歐洲既地根本只係為左搶trade power,低地佔左6成控制權、塞維爾9成9控制權+home node收錢變黑洞,熱那亞同威尼斯唔要都罷
這很符合史實
有少少野想請教你~~
本身諗住問你係統一左西班牙之後,你會將個貿易重心繼續擺係塞維爾定係推晒落熱那亞?

原來改左版(我都好耐冇開過game),塞維爾同熱那亞中間多左個華倫西亞,如果玩西班牙應該將加勒比海+象牙海岸既錢經塞維爾然後推晒落華倫西亞收錢?
即係華倫西亞既trade value 就由佢,集中精力將上游trade value 推向加勒比+象牙海岸?
因為我之前果個save 冇吞葡萄牙,主力擺左係Genoa收錢
請支持使用Seville廣東話譯名西維爾
其實好睇自己勢力打到去邊,如果打到落熱那亞的話,調home node去果邊可以吸多幾條trade route,但果邊始終有教皇國存在分薄左小小trade power,無謂益教宗
邊度可以睇到其他國家有冇負債?
同俄佬結盟諗住打波蘭,結果原來佢負債1000+唔想打
你係列強:
幫佢還錢,會睇到差多少
唔係列強就睇番收入排行到
除咗提高收入同增加殖民官 仲有冇咩小技巧加快殖民美洲嘅速度 同埋係咪夠兵力夠一般都選擇屠殺原住民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞