有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
唔該巴打
食哂印度你仲驚東南亞包圍網?
照計absolutism前食地同之後刷absolutism唔大沖突。你而家咩年份,有專制值一定優先刷
係之前不斷加crownland同 revoke priviliage 甚至破一次產跌爆legitimacy,然後儲mil pt一去時代到就點爆佢,再降哂自治 再開c&c快既10年左右都夠
玩過一次好難玩好撚窮
唔係啊 Horde真心好玩
條痴線cb鍾意打邊個就打邊個, 再瘋狂屠城燒地拿賠款 係個邊界大要運兵有啲麻煩
同埋Horde economy會令你對EU4嘅收入系統掌握得更好, 好值得玩
第一次玩應該都係啲有core creation cost同大量mission tree/free claim 嘅國家, 例如法國同鄂圖曼, 比較簡單
又或者神羅, 奧地利 vassal swarm/PU式 world conquest, 望住啲PU喪屍幫你去亞洲打仗都幾爽
如果挑戰性高啲可以玩Horde (e.g. Oirat, Great Horde, Kazan, Mongolia, 滿豬), 經濟一開始係差啲, 但啲cb/mission/idea完全係幫你拓展, 可以好快食到好多地
Mughals world conquest 都幾爽
可以同時做, 如果state provinces多可以靠particularists 或者cnc chok absolutism, 但係我經驗就係有Dhimmi estate嘅國家會額外失去10%crownland (即共20%), 值唔值得accept particularists demand就看情況
應該會試火雞先
火雞op
小小提議, 盡早打低啲coloniser, 如果唔係有排煩
見到Steam EU4做特價
小弟玩開HOI4,請問入容易上手嗎?
好像沒有繁體漢化Mod
同HOI 4比唔太容易,某程度上我覺得重煩過Stellaris
請問那裏會有繁中MOD?
Workshop 找不到

得殘體,日文,官方文字
我覺得睇人覺得eu4簡單好多
9成因為我以前玩慣civ 5
Best CB is no CB
Charter company塊地再打佢? 唔係就派啲light ship protect trade?
屌你on 9,合作政府可以拎宗主國核心地?

我重建神羅,食完捷克、奧地利,神羅決議拎埋核心,然後合作政府嘔返比奧匈

皮埃蒙特比撚埋意粉,又無撚咗個核心,個重建神羅決議又唔會開返比我拎返core
合作政府係on9的
你需要既只係合作度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞