有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
之前都有嘗試過, 但發現我啲missionary strength stack得唔夠高, 又太遲入New World, 所以放棄左
有時間我會想試下用Austria one faith, 但近排有啲野做, 唔係幾想開鋪新嘅玩
我意思係現實中土耳其既地
1541先咁樣sosad
Fascist Netherlands Chapter 4.5 [終]
基本上德國已經失去反攻能力,而蘇聯比德國推過左莫斯科,於是我先收蘇聯皮,後滅左德國。

睇下德國人口 (吞左英國有4M人口)有全球第一大工業力 同最強大軍隊同超過10M 人口,足以剷平全球。

下篇-----神聖羅馬帝國 [1.9.3]
放張圖J下先
支持,等好耐
btw, hoi4 最近先第一次玩法國個dlc

德國好似渣左好多,推唔郁蘇聯

以前十次有八次係推撚爆
吓 我次次都係德國平推蘇聯
好似上面咁即使德國西線比我大量Fighter+CAS+NAV (懶人用NAV守海) + 24個14步4炮師+24個輕坦機動師+N個7步2炮師+N個盟軍師推平左 德國東線仍然有力推過莫斯科
咁先正常 史實係蘇聯 1 vs 1 德國係有能力反攻
EU4 食地 有無咩方法唔好咁多aggresive expansion
我食幾塊地唔係好多development周圍啲國家已經+50AE up
唔想比人coalitions
講漏左我係睇ai 打,我玩緊阿根庭

以前玩小國睇世界大戰成日都係德國車爆全歐洲
印象中開鳩人波如果食對家盟友D地會加得多D
基本上都係靠spy fabricate claim再開佢波
食冇CLAIM嘅地好似又會多D
基本上都係鳩黎
盡量避免太多唔關事嘅都圍你就算
中歐班撚樣最麻煩
控ae無非係1.選好cb (eg holy war有得-25%ae, excommunication -50%ae, reconquest -75%ae, 所以puppet一D好似拜占庭咁有好多core既國家係好抵) 2.唔好打死一個方向 3.提前拉關係,拉到目標關係-ae影響=正數就得 4.注意ae modifiers eg打異教, papal controller, ally, 唔同continent 有ae減免、打意大利要得shadow kingdom發生退出神羅後再打
ae失控地方多數都係因為打神羅,同宗教+50%, 同文化組+25%, 同文化+50%, 神羅再額外加多50%, 所以你每食一塊神羅地,對其他被你吞併既同宗教同文化既神羅國家ae影響多成150% 所以打親神羅國都要提前拉關係,最好拉一兩個elector 做ally
姐係如果AE超過50但係opinion仲係正數佢都唔會form coalition?
無錯 神羅真係最濕勁
想知hoi4,裝甲偵察營點解唔係用裝甲車,係用輕型戰車做裝備?

我而家因為廢事開多條生產線,所以用摩步偵察營算
揀錯左
夠實力就拆左神羅佢囉
點都唔會係用輕坦做偵察「連」啦,上面打錯字

支援連嗰到揀裝甲偵察連佢顯示需要輕型戰車(輕坦),我開裝甲車生產佢一路有無裝備短缺警告,話陸軍裝備斷供。
到我生產輕坦(斯圖加特?唔記得咩名),就無咗個紅色logo。
所以咪話你揀錯野

裝甲車係揀「機步偵察連」
裝甲師應該用機步定係裝甲
裝甲無扣穿甲深度但係好似減速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞