有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
Հայաստան
好想打柒中共
唔知第時有無mod
中共未存在喎
屌 CK3
玩Viking Hastening 鳩比晒地一條友一繼承就含左撚
開新驚決定比10塊地10條友 等班仆街內戰到2046
現實神羅有無ck3 入面咁勁
之前睇毛豆腐歷史po 話神羅皇帝其實只係掛名
g持
i mean 出個現代mod
Crusader Kings III 亞美尼亞戰記 #1
亞美尼亞親王阿索一世
譯名全部使用廣東話音譯

歷史悠久嘅亞美尼亞曾經係一個強大嘅帝國,鼎盛時期嘅領土曾經由裏海一直延伸到地中海,覆蓋中東北部嘅大片土地,不過由於位於東西方大國嘅交匯之處,亞美尼亞為求生存,只可以慢慢淪為兩者之間嘅緩衝國。喺867年嘅年初,亞美尼亞親王阿索一世唔甘於繼續做大國之間嘅棋子,佢決定要改變亞美尼亞嘅命運,重新將亞美尼亞昔日嘅輝煌日子帶返嚟。

今次玩嘅係Prince Ashot of the Armenian Principalities,而目標自然就係復興亞美尼亞。

867年嘅亞美尼亞係阿拔斯帝國嘅附庸,雖然文化同信仰都同宗主唔同,但係feudal contract保障咗亞美尼亞嘅宗教獨立同埋唔會被剝奪頭銜,所以唔使擔心個皇帝會搞搞震,可以安心食佢其他附庸。

經過十九年嘅統治,阿索最終以六十五歲之齡與世長辭,而佢嘅所有頭銜全部由唯一嘅兒子禪仈繼承。

經過十九年幾多次解放戰爭同埋政治交涉,亞美尼亞親王國嘅領土由原本嘅七個伯國翻咗足足兩倍,喺885年嘅時候,轄下伯國嘅數目已經已經有廿一個。至於新任親王禪仈嘅征途又會係點呢?如果有興趣千祈唔好唔記得返嚟睇呀。
所以依個世界有HOI

亞美尼亞俾成堆伊斯蘭國家包圍, 真係好撚大獲
睇個介面好難用
錯過左Stellaris特價
Crusader Kings III 亞美尼亞戰記 #2
哈亞斯坦國王禪仈一世
譯名全部使用廣東話音譯

繼任之後嘅禪仈決定放棄亞美尼亞親王嘅稱號,改稱哈亞斯坦國王。(哈亞斯坦係亞美尼亞當地嘅本名)

經過平靜嘅廿九年之後,禪仈一世喺六十四歲嘅時候離開人世,而繼任嘅將會係長子韋思德。

然而,韋思德一上任就要面對一場先父留低未打完嘅戰爭,而且仲有一部份嘅土地被佢細佬繼承咗,究竟佢帶領嘅哈亞斯坦王國會有點樣嘅未來呢?且聽下回分解。
https://youtu.be/wROIBUgOdmc

一集玩兩個鐘,867年,應該要玩30集先完到
巴打你自己拍?

, 支持用廣東話出片
自己拍架,但呢類game真心好難拍到好刺激好吸引,多多支持 (同埋教我玩
當然冇
otto 喺962年起返個hre出嚟之後幾代就冇仔繼任
之後Henry IV of Salian 想鞏固權力但係就係咁得罪教宗 大約就係果時啲諸侯就開始睇吓買邊面有著數 間唔中又叛亂吓 最後差唔多次次都係打和
所以其實佢註定唔會centralize成功
好難玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞