有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
點用陸exp 降debuff?
我依家都唔放兵係港口,反而放內陸少少,一登陸就圍住佢先再等援兵
佢好似無DLC
做教監絕罰佢/結盟周邊大國先,食完先斷
exocommunicate cb 50% AE, 點都好過用subjugation. 寧願打Florence 食AE 都好過要Naples 啲窮省

重玩N次之後終於有個靚小小開局
開場同亞拉岡結盟,收復緊伊比利亞果時無啦啦國王死左直接PU,唔洗等大婚
同法妖打繼承戰爭順手割走兩格procine (拆唔到屬國,打得唔夠快,AI有14k兵又唔幫拖)
1452年PU左亞拉岡之後可以慢慢滲透意大利地區,交比佢core高發展度地區

之前派膠刪左個靚save
50年之後快速抽到伊莎貝拉,146x年廢君直接換神君上場,隔離葡萄牙AI又冇揀explor idea,獨佔成個美洲再加西非
下次steam 再特價,睇黎要買埋Mobilization Pack
手多一次食晒naples,打左次中歐大戰
1940俄佬同德棍打極都輸喺咩事
HOI 4?
正常唔係41年先至開波咩
蘇聯守德國只需要記住兩個重點,一係你唔一定搶到空優,所以可以選擇插防空炮/主力師帶重AA坦減低debuff
二係留意德國裝甲師動向,再調可以穿佢裝甲既師去反擊

雖則個人經驗係48個40寬12步5炮1重防空企滿前線就守得住
開局之後佈好局41年整到20~24個裝甲師的話平推德國都得
想早戰趁佢同英法打偷雞, 好多時防空唔係好夠啲戰機慢慢畀佢磨曬
40年正常而言法國已經淪陷左,兵力可以集中晒東線喇嘛
你遲到41年開拖,英國都照樣可以幫你啦,但AI唔會調飛機幫你搶空優
而且美國AI都會喺42年左近D-Day,幫你拉走小小兵

防空同戰機搶空優係兩個概念黎
CAS既戰場支援只能喺黃空均/綠空優發動,以綠空優比既buff最高,而防空唔會參與制空權既爭奪,哪怕只有1防空能力都會減輕唔少敵人CAS帶黎既debuff,有帶防空炮就得

以蘇聯既工業力你只能選擇陸/空是但一個專精,而你要記住空軍係輔助陸軍既玩意,只要有人力有裝備其實你25步堆屍都堆得贏德國,而且national focus比既空軍研究加成唔夠坦克咁好,所以基本上係放棄空軍,出一堆40寬裝甲師可以輾平一切之餘,戰鬥時間短亦都減輕左空劣帶黎既影響
唔怪得, 尋晚玩差唔多八十幾個師都防唔到, 心諗究竟出咗咩事。謝大大
80個師都唔夠
基本上蘇聯守德國講緊24~48個40寬主力師
下面再加120~240個10寬/20守填線師,一係5步一係10步
步槍同火炮根本生產唔切
熟的話勉強41年開戰果時齊腳,或者等多半~1年都得,反正都比德國撞下牆減下人力同裝備
研究科技果時留意下工業科技既先後次序、前期種下民工後期再爆軍工、留意軍工比例應該問題唔大
留意生產時間越長效率會越高,同一間軍工會生產更多裝備出黎,所以唔好改黎改去

填線我都講過係用黎分散敵人既傷害,比主力師可以輸出更多,乜支援營都唔洗加都得 (蘇聯既情況可能要加一個支援防空炮)
所以你開局果時就狂整槍,整到41年實夠數
火炮果D自己根據經驗調整下啦
AI蘇聯臨收皮都係80個師
比我打我會Superior Fire power (Integrated Support)+ 7步2炮 + Enginer + Recon + Support Art (剩低兩格隨意) + 戰機 + CAS海
德國啲坦克係飛機面前都係靶
搵啲大河 山脈組成防線 (offensive penalty) 反正德軍係Focus on Offensive
再唔得咪堡壘戰法 我用Fascist Holland打德國都係係荷德邊境起5級堡壘守住德國亡命衝鋒

係你擋住德國自殺式衝鋒嘅時候你咪慢慢起40 width強化師準備反攻
最近研究緊9步6火箭炮2重坦做 40 width師 實戰測試中
依家次次打歐洲都變洲際大戰
包圍網冇停過
打完西班牙+一堆國仔,再打法國+另一班國仔,再打西班牙+一堆國仔
只要夠強就無網
幾好玩
一個抽幾個,但係永遠打得贏
打到成個歐洲冚家剷
依家我借宣英國搶波爾多,同教皇國開戰搶意大利既地
法國似乎比我喺繼承戰爭打到跌低左,去到1472年都未搶晒英國既地
火雞(我)+英國+波希米亞+摩落哥VS歐洲

fuck you papal
fuck you England
PU晒葡萄亞拉岡,下一步拆法國屬國

btw 北非果班回教國其實洗唔洗食剩突尼斯,除左格產黃金既province有用之外成個trade node都係垃圾佔黎唔知有咩用重食堆monarch points
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞