有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(7)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
可唔可以講下大概要點做?
state transfer tool jj表示

打到二戰
Sardinia
唔係要做成就,都唔會用原版啦。
另外我上面講得有錯,有時國策嘅core有用架,你玩民國試下釋放自立路線嘅大清,係會滅國架

個抵抗運動dlc 我屌你老母,工業大國無得用工業實力請多幾個間諜對抗小國同盟嘅間諜海,吞併完放返出來會食走自己國家core

寫多個If 係咪咁撚難呀
判定個領土有自己core 嘅咪唔好放比同樣有core嘅傀儡國同合作政府囉,唔係好難啫。
pdx 特色,dlc佢地只負責寫code, 要由玩家幫手debug
BftB係得希臘無bug
所以都係玩住 希臘Macedonian Empire同Byzantium world conquest算 有時間玩完呢兩個應該出下個dlc
我趁black Friday入手hoi 4的抵抗dlc,但唔係好掌握到情報局玩咩
非常非常簡單咁講,你有足夠民工的話就向準備入侵既國家起間諜網,去刑40%(好似係)就可以執行預先建立合作政府既任務,咁你打完果個國家之後,服從度就唔會由0開始計,早小小拎到果個國家既人力同資源產出

個DLC on9既地方就係整一樣不利你既野出黎,再要你用高成本低效益咁解決個debuff
可唔可以不費一兵一卒之力來推翻佢
唔係咁既意思,合作政府係你打完果個地方+直接佔領之後,服從度去到100%之後整個管治區出黎
垃圾黎,唔好整,你整傀儡出黎有national focus會更強
之前抽蘇聯人力12M之後,因為戰前有派間諜搞合作政府,好快就出咗合作政府,然後人力去返9M,再抽一次。

唔知中國可唔可以咁樣抽乾人力?

另外印度合作政府無人口debuff,不過好難先用得著。
我懷疑係exploit黎
情報局dlc係nerf軸心國。

情報局dlc你可以玩間諜偷科技。偷啲大國科技可以超前研究,例如英國偷德國工業同中坦科技,中國起完抗日同盟有3個間諜,可以偷日本海軍科技,拉近科技差距。甚至好彩可以偷到加成卡,可以快過蘇聯出現代坦克

點解話情報局dlc係favor 同盟國?
因為軸心國擴張完無論係吞併定傀儡,都唔可以增加間諜數目。
相反同盟國多數係小國,小國本身固定有2間諜,然後同盟國大佬會因為間諜睇陣營裡面嘅獨立國家數目,通常有5個以上間諜,你玩德國隨時有10個間諜係你國土到偷資料、搞抵抗

抵抗一高你啲人力同裝備就會被抽乾,到你拎條鐵去打蘇聯
下次打中國同印度試下可唔可以抽2次人力,抽到的話有成億兵

戰前搞3次合作政府,然後傀儡中華蘇維埃政權拎全中國核心,滿州國先吞併再還比戰後中國。中華蘇維埃係10%兵役法案,抽2次可以抽走起碼8000萬人
10m人口都夠打幾次巴巴羅薩,要咁多做咩
AI太費,我破產都無人打我。應該係AI適應唔倒個系統。相比之下,我鐘意voltaire's nightmare多D
有無人玩imperator rome,好難玩,玩咗兩日都係on99咁,而且D國家又無代入感。
World conquest 控兵控得好 2M現役軍隊+2-3M reserve manpower就夠 (+ AI殖民地送軍隊)

用德國組120個裝甲師打巴巴羅薩 死左130K
1936年 1月 1日,世人正迎來新既一年
當時世界正慢慢由世界大戰及經濟蕭條復甦,儘管各地仍然有人要捱餓、為份工付出自己既一切,但生活總比以前好小小

喺葡萄牙既某一個海邊,一個少女坐喺位於舊城堡既城垛,一邊亨起葡萄牙既國歌《葡萄牙人》,一邊跟住節奏輕輕踢住雙腳,回憶起昔日既往事

「葡萄牙既守護女神,原來你又一個人上左黎依到?」

喺少女身後既樓梯處,一個身穿西裝、望落似公子哥兒既男人慢慢走近城垛,向少女打左聲招呼

「都話左唔好再用依個名叫我,唔覺得好肉麻既咩?安東尼奧。」
少女繼續望住一望無際既大海,嘆左口氣之後有氣冇力咁回答現任國家總理安東尼奧既提問

「難得今日到處都有元旦慶祝派對,不如同國民普天同慶慶祝新一年既到來,總好過喺到咁寂寞咁吹西北風啦。」
「我唔要。」
「既然係咁,不如就喺到同我開個私人派對?」
「哦哦? 居然敢約我依個魔女?你唔怕被皇天擊殺?」
少女半開玩笑咁講完,由城垛落返地面,慢慢走近現任國家總理安東尼奧既身邊

「只係你能夠展現歡顏,就算比雷劈死我都甘願,當然前提係喺果一刻之前我未死得去啦。」
「我早就忘記左點笑。」
「......」
然後,係一小段令安東尼奧覺得尷尬既沉默

率先打破沉默既,係該名少女
「安東尼奧,你知道依座塔係點黎嗎?」
「當然知道,身為葡萄牙人亦一定會知道依座貝倫塔既由來,係為左紀念人類第一次環球航行,證明地球係圓形而建。」

「安東尼奧,你知道喺大海航行既感覺係點嗎?」
「?唔清楚。」

「安東尼奧,你知道喺大海入面幾個月都只能食乾糧既感覺係點嗎?」
「......?」

「安東尼奧,你知道望住身邊人一個一個喺你面前死去既感覺係點嗎?」
「......」

「抱歉,連我都唔記得喇。」
少女就喺講完依句之後,慢慢走返近城牆邊,繼續望住海平面,回想起500年前既往事,回憶前當年既約定......

果個年代,係人類仍然相信星體圍繞地球公轉既年代;
果個年代,係人類仍然相信有魔女既年代。

果個年代,係世界開始翻天覆地變化既年代;
果個年代,係一個少女改變世界既年代。
雖然唔係我心愛既英國,但都強力支持!!

btw, 我一開始睇到第一張圖以為你寫HOI 教學
心諗:唔係寫EU4既咩
戰記有埋lore
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞