17/18 Grant Loan , Non-mean , TSFS 你問我答

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
發夢果陣,假設有個朋友老豆做三行炒散,有時每星期返足6日,可能唔符合勞工條例,
如果搞tsfs grant loan報返佢老豆收入會唔會check到
non mean可唔可以借多d自己用超過左學費d錢係咪會過落自己account
上年5月畢業,到依家都未收到還款通知書,係咪要等到下世

下年一月至開始還
仲未開始搞考緊試唔得閒呢排
係咪就咁填下啲名呀果啲是但係deadline 前交左
之後再補交都得?
樓主
我舊生
過左個截止日期
大概幾時會真係完全唔再受你申請?

主要係你要有合理解釋
不過多數打個電話問下
之後佢應該都會教你點做
上年5月畢業,到依家都未收到還款通知書,係咪要等到下世

咁咪好囉, 可能唔洗還😂
我想問tsfs deadline係4月28號,我到依家5月24號先記得網上交表,會唔會唔收我份表,唔批錢?我之前year1 deadline係9月之前,我就以為year 2都一樣,依家好驚無錢交學費,係咪要等佢send信黎,然後寫番解釋信加埋學校既唔知咩野俾佢?

乜都唔洗做,佢地會照處理
Non mean 舊生申請 學資係咪唔會發比自己 直接交比院校?

non mean 不嬲直接過數比院校
樓主
我舊生
過左個截止日期

年底
發夢果陣,假設有個朋友老豆做三行炒散,有時每星期返足6日,可能唔符合勞工條例,
如果搞tsfs grant loan報返佢老豆收入會唔會check到

呢個真係唔知, 答唔到你
non mean可唔可以借多d自己用超過左學費d錢係咪會過落自己account

唔得
仲未開始搞考緊試唔得閒呢排
係咪就咁填下啲名呀果啲是但係deadline 前交左
之後再補交都得?

考完試先慢慢申請啦
樓主
我舊生
過左個截止日期

年底

真係?我見好似有案例話唔受佢申請
我唔係話遲太耐 可能6月頭就交到d野
同埋係申請grant loan
樓主
我舊生
過左個截止日期

年底

認真,我年年都遲,年年都交到
其實年年都有咁多學生,邊有可能個個準時,總之今年內申請就ok ,當然最後一刻先來申請個d on9,可能真係唔會想幫你
有個問題
我而家填緊屋企人嘅收入
發現今年張報稅表左下角多左欄公積金
咁我睇佢個表,就話收入不包括公積金
咁我係咪要用報稅表上嘅總額扣左左下角個數目先,先可以報上去?
Thx
網上申請完 郵寄交左資料
已經一星期
大耐等幾耐先會有回音?
會寄返信俾我定點
網上申請完 郵寄交左資料
已經一星期
大耐等幾耐先會有回音?
會寄返信俾我定點

一般就一個月內啦
樓主
我舊生
過左個截止日期

年底

認真,我年年都遲,年年都交到
其實年年都有咁多學生,邊有可能個個準時,總之今年內申請就ok ,當然最後一刻先來申請個d on9,可能真係唔會想幫你

想問下資助到幾多關唔關我自己戶口有幾多錢事?
如果我有幾萬蚊 會唔會冇full grant?
同埋我每月收入幾多 支出幾多 又關唔關資助額事?
例如我返intern每個月有幾千 又或者我去炒股賺錢 會唔會grant 少d? 定係all depends on我老豆老母既收入支出?
想問下資助到幾多關唔關我自己戶口有幾多錢事?
如果我有幾萬蚊 會唔會冇full grant?
同埋我每月收入幾多 支出幾多 又關唔關資助額事?
例如我返intern每個月有幾千 又或者我去炒股賺錢 會唔會grant 少d? 定係all depends on我老豆老母既收入支出?

你可以睇返佢資產同收入審查個levels係邊
基本上佢個網上面個試算器計已經大概知道
佢資助額同家庭 於期間內收入 仲有 結算日期資產
都有關
而你個人既收入同資產都要計
例如
Intern收入要報
股票 要報
基本上跟張表填已經夠
有唔明最好打電話去問
詳細計法上學資處個裝睇會清楚啲
1. 讀asso 今年grad
之前讀asso借落既loan係米要還架啦?

2. 我今年升番上u
但未出晒offer 未知升邊間住
6/7月已經過左deadline
deadline過左係唔係都可以申請?程序係點?
屋企早幾年做生意破咗產 單親 老母銀行戶口凍結哂 自己返工 計去到8月 有大約4萬儲蓄 批唔批到full loan?? (我2017dse)
屋企早幾年做生意破咗產 單親 老母銀行戶口凍結哂 自己返工 計去到8月 有大約4萬儲蓄 批唔批到full loan?? (我2017dse)

屋企無樓無車 無攞任何政府資助
想問下有返part time洗唔洗比糧單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞