17/18 Grant Loan , Non-mean , TSFS 你問我答

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
學資處話等緊主任批 想問下點解會咁耐
我係6月中收到確認信 大約16號左右
今次好似耐左好多 搞乜

你中左抽查

唔係掛 個日上去 佢話等緊主任批 如果主任無再搵你 過多一排就會收到結果書
唔好嚇我喎 會唔會係follow我個位主任做野手腳慢左d咋
不過我有同學都未收到

你幾時apply?
佢有冇講係覆核主任定係調查主任?
如果係後者係可以好耐
有一年試過遲左兩個月先有
學資處話等緊主任批 想問下點解會咁耐
我係6月中收到確認信 大約16號左右
今次好似耐左好多 搞乜

你中左抽查

唔係掛 個日上去 佢話等緊主任批 如果主任無再搵你 過多一排就會收到結果書
唔好嚇我喎 會唔會係follow我個位主任做野手腳慢左d咋
不過我有同學都未收到

你幾時apply?
佢有冇講係覆核主任定係調查主任?
如果係後者係可以好耐
有一年試過遲左兩個月先有

我係5月19號郵寄交資料 跟住20號發現寄漏左野 即時再補交
然後6月頭再補交月結單 (因為唔見左一張 6月頭銀行先出到俾我)
等於前前後後補交左2次

之後6月1X號左右就收到確認信

我打去問 問佢點解咁耐仲未收到結果書 係咪有咩資料仲需要我補交定還是有其他問題
個staff:等緊主任批 無資料要補交 你等多一排就會收到結果書
佢仲講左2次叫我耐心等多排 無講咩主任 淨係話主任
6月6確認信

依加咩都未有
6月6確認信

依加咩都未有

4月24收信表示一樣乜都無
6月6確認信

依加咩都未有

4月24收信表示一樣乜都無

屌 都唔知點樣做野 好擔心 唉 叫政府資助讀書仲慘過乜咁
hi巴打
想問下ive 學生有冇得申請grant?
今年先讀第一年應該係開學之後先攪?
另外我自己有番pt,特別係哩排假期番得好多,一個月6千8千(有個月上到一萬),需唔需要申報埋同會唔會影響佢grant唔grant比我?
因為我有個朋友佢原本冇pt,學資批左半grant,但有番之後第二年就一蚊都唔grant了

開學先搞
照申報 話係返pt賺既錢 佢批幾多就佢決定

冇記錯既你返pt賺既錢唔係幾影響個審批

點會唔計
唔計既佢拎你銀行月結單黎做咩

唉...點算
如果拎走啲錢出去會唔會好啲?
我補交左兩次野
5月尾交 打去問話主任已批
但要等學校confirm 資料

想問下你check網上申請個到 係咪都係打「處理中」

申請連相關文件已遞交
我錢都收左成個禮拜la wo

利申 shitty 仔 deadline果日先申請
如果有父母但佢地各自有新家庭 無理我好耐
我自己一個人住咗幾年 做野自己養自己
而家未夠25 返去讀asso
拎唔拎到full grant?
如果唔得 邊隻loan最抵?

無家庭成員&填你老豆母離婚 三個人住址唔同
你自己番工唔計收入 你家庭收入為0
應該拎到full grant 但直接打去問下要點搞最好
應該好多野要填,點證明無關係

利申9UP , 直接打去問LA
BTW 你老豆老母都幾仆街喎,NO OFFENSE

你呢D case會好麻煩
1. 首先你要證明你父母唔理你(冇資金support你(銀行紀錄)、冇任何電話聯絡(csl/1010月結單會包埋通話紀錄,其他公司唔知))
2. 你點樣生存(租約、你既收入、平均水電煤支出,最好就整生活收支表俾佢)
3. 離婚證明
4. 要係特別事項詳細交代你既情況

無家庭成員&填你老豆母離婚 三個人住址唔同
你自己番工唔計收入 你家庭收入為0
應該拎到full grant 但直接打去問下要點搞最好
應該好多野要填,點證明無關係

利申9UP , 直接打去問LA
BTW 你老豆老母都幾仆街喎,NO OFFENSE

其實係我朋友 我全家都好幸福
唔該曬巴打

你呢D case會好麻煩
1. 首先你要證明你父母唔理你(冇資金support你(銀行紀錄)、冇任何電話聯絡(csl/1010月結單會包埋通話紀錄,其他公司唔知))
2. 你點樣生存(租約、你既收入、平均水電煤支出,最好就整生活收支表俾佢)
3. 離婚證明
4. 要係特別事項詳細交代你既情況

唔該曬巴打
想問下點解我上網查申請進度,前幾日都係being processing 但係今日查就no record , 係咪正常
想問下點解我上網查申請進度,前幾日都係being processing 但係今日查就no record , 係咪正常

打電話去問啦
我都係no record要問佢先知我個申請搞到邊
想問巴打

下個sem 有course 要retake 可唔可以加落non mean 到計番多啲錢

Thanks
黎緊讀thei year 3 entry
有得申請FASP
咁係味要等開學先申請
全資學費 仲會唔會有 林鄭果3萬?
上年申請 收完接獲申請書個幾星期就叫我補交
今年5月中收到接獲申請書 到家陣都未有消息 又無收到補交資料信 今年啲staff搞乜屎
求救
彌償人如果係自僱人士但冇商業登記
例如保險從業員
咁應該點算
有冇巴打計過, 如果借足4年non-mean, 一年42100
畢業用最長年期還, 總數要還幾多
琴日收到學資處電話話我漏咗少少嘢,咁同佢傾完之後我順便問佢幾時先批到筆錢。

佢話:要同院校確認埋我下年係咪讀嗰個programme咁其實係學資處手腳慢定我學校手腳慢
利申:升Asso yr2冇轉科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞