17/18 Grant Loan , Non-mean , TSFS 你問我答

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
第一次想申請資助
但係唔知申唔申請到
屋企有一層樓(自住)供完
但係屋企人上年經濟出現好大問題
做左按揭 差緊銀行百幾二百萬
肯定無錢比我交學費或生活費
最近老豆老母又去律師樓簽紙離婚 等緊法庭確認
另外有一個細佬讀緊中學
而家老豆無任何資產(除左層按揭樓)
差緊銀行百幾萬 兩個搞緊離婚
老豆一個月應該搵22k-25k
想問下咁樣會唔會有機會有資助
學資處發生咩事快左咁多?
5月頭交form
而家已經出左result

收到信?

冇錯
5月頭交form

收到信?

冇錯

巴打係tsfs?同埋唔洗補交文件?
5月中先交野 前幾日已經收到信

4月中交到而家仲係處理中

應該係補交左一次文件遲左
16/17年度 第二學期宿舍錢幾時會過數?
想問下而家仲可唔可以申請返完左個2個sem既non mean求解答
想問下而家仲可唔可以申請返完左個2個sem既non mean求解答

no

no

唔該你 即係我只可以申下年度
收到信叫我同家人一齊親臨佢office面試
發生乜撚野事
第一次申請
做乜事上網查唔到申請進度,話無記錄

有咩原因會令到咁
5月頭交form

收到信?

冇錯

巴打係tsfs?同埋唔洗補交文件?

TSTS, 唔駛補交文件
其實你跟足佢要求好少會叫你補交文件
連續4年都冇叫我補交文件
發生乜撚野事
第一次申請

可能係銀行過數入數或者有數目問題會問一問
出發前同屋企人高呼一次有冇咩問題先
發生乜撚野事
第一次申請

係咪解釋到曬就得
因為有啲數搵唔到有咩證明
發生乜撚野事
第一次申請

係咪解釋到曬就得

會唔會係銀行戶口突然有一大筆數變動

有咩原因會令到咁

你幾時交?好似冇咁快有紀錄
我5月尾交,6月中查都係冇紀錄,前幾日查就寫住acknownledge.

仲係唔放心就打去問

年年都遲個幾申請,做左3年乜問題都冇

年年都遲個幾申請,做左3年乜問題都冇

五月頭交,唔洗補交文件

未有結果
發生乜撚野事
第一次申請

係咪解釋到曬就得

睇負責你個個嚴唔嚴
有證明就最好,冇就親筆信
四月頭交
無候補過任何文件
六月十九出審批結果信
二十三號收到
網上填資料點解無左彌償人個d野

有咩原因會令到咁

你幾時交?好似冇咁快有紀錄
我5月尾交,6月中查都係冇紀錄,前幾日查就寫住acknownledge.

仲係唔放心就打去問

我4月頭交,交哂文件2星期後收到接獲申請通知書,果陣網上寫住“處理中“
之後最近上網查話無記錄
發生乜撚野事
第一次申請

係咪解釋到曬就得

你應該係好多項都無證明
第一次想申請資助
但係唔知申唔申請到
屋企有一層樓(自住)供完
但係屋企人上年經濟出現好大問題
做左按揭 差緊銀行百幾二百萬
肯定無錢比我交學費或生活費
最近老豆老母又去律師樓簽紙離婚 等緊法庭確認
另外有一個細佬讀緊中學
而家老豆無任何資產(除左層按揭樓)
差緊銀行百幾萬 兩個搞緊離婚
老豆一個月應該搵22k-25k
想問下咁樣會唔會有機會有資助

自住不嬲都唔計,到底有無睇過份野

如果你按左又拎住大筆現金就唔同講法
接受貸款係咪要去學資處電子通confirm?
封信冇code,佢真係寫住<<CODE>>
四月頭交
無候補過任何文件
六月十九出審批結果信
二十三號收到

無知一問
報稅果張年薪年結單通常5月先會出
點先可以早啲拎到唔洗後補
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞