17/18 Grant Loan , Non-mean , TSFS 你問我答

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
5月底交,依家state處理中,會唔會趕唔切8月1文學費?
有冇人fasp冇收到補交資料信又冇收到結果?
我今日打左去問進度,佢話處理中,7月先有結果,又冇話我要補交嘢🤔

我都係咁,但我tsfs

TSFS加1,話處理中,但唔洗補交野
9成9個staff hea做手腳慢

但我已經聽到有人fasp收到結果。。
想問如果今年有full grant
再申請loan under grant
拎筆loan拎去投資
會唔會影響到下年申請唔到full grant?

唔會
除非你資產/收入多左
多到過左條線就會冇full grant

下年會唔會問筆錢拎左去邊到
Full grant既就唔會拎去交學費
幾萬蚊可以點講好

唔通話拎晒去開飯

出唔會,入錢先會問

出既話 轉帳、大金額都會問
入既話 全部都會問
拎筆loan拎去投資

唔會
除非你資產/收入多左

幾萬蚊可以點講好

唔通話拎晒去開飯

出唔會,入錢先會問

入既話 全部都會問

咁逐d禁
留名
拎筆loan拎去投資

唔會
除非你資產/收入多左

幾萬蚊可以點講好

唔通話拎晒去開飯

出唔會,入錢先會問

入既話 全部都會問

咁逐d禁

我有一排連續幾日禁一萬出黎都冇事,好似係
補交左一次文件
岩岩上網睇,出左結果通知書
補交左一次文件

補交左2次 上網睇仲係處理中
幾時先會出結果架 好驚又要defer學費 好煩
上星期已批 1 take 過冇補交過
上星期已批 1 take 過冇補交過

full grant
補交左一次文件

網上果個唔會轉架
你打去問佢確認少少個人資料
就會答你係審批緊
批左未出信定係出左問題要你等信
補交左一次文件

網上果個唔會轉架
你打去問佢確認少少個人資料
就會答你係審批緊
批左未出信定係出左問題要你等信

好 聽朝打 因為第一次用網上申請 有d擔心
除左寄過接獲申請通知書就無聲無氣
幾時先有結果架
收到信已批
收到信已批

我今日問左 佢話等緊主任批
叫我再等下 等 寂寞到夜深
今日收到信,幾時會過去我戶口
如果我上年申請左nonmean,今日grad,但係我黎緊會繼續讀書,想繼續申nonmean,係咪可以叫學資處唔好追我還錢住,等我之後grad左先還?要點樣搞?唔該你
如果我上年申請左nonmean,今年grad,但係我黎緊會繼續讀書,想繼續申請nonmean,係咪可以叫學資處唔好追我還錢住,等我之後grad左先還?要點樣搞?唔該你
幾時先有結果架

同問
唉又要搞defer啦

交既數同上年差唔多但今年grant批少左好多
幾時先有結果架

同問
唉又要搞defer啦

唉,明明4月頭交表
幾時先有結果架

同問
唉又要搞defer啦

上年問學校
話申請左grant loan 就申請唔到defer
因為佢地話申請左就預你有錢交學費
但如果係grant loan錢未到手可以問下學校點做🤔
5月5收接獲申請通知書, 到依家都未有結果信出
5月5收接獲申請通知書, 到依家都未有結果信出

TSFS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞