17/18 Grant Loan , Non-mean , TSFS 你問我答

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
今年係fm year1,loan果嘅野好多都唔識
希望各巴絲可以幫到我
交低少少背景先,
老豆係廚師,萬四蚊收入
老母係保險狗 但係D業績廢 長期唔洗報稅
唔知佢做雞定咩 有一個月搵80k 要報稅
家住公屋 冇車冇樓冇股票 得一份極少$既保單 計資產淨值係極低既 唔會影響load批核

問題來了:
1.我想問報老母收入要報幾時?上年嘅8月計起定係今年既1月1日
2.我想問我識合non mean定full grant

利申:讀既係ugc funded programme
希望各巴絲可以幫到我
交低少少背景先,
老豆係廚師,萬四蚊收入
家住公屋 冇車冇樓冇股票 得一份極少$既保單 計資產淨值係極低既 唔會影響load批核

問題來了:
1.我想問報老母收入要報幾時?上年嘅8月計起定係今年既1月1日
2.我想問我適合non mean定full grant

果d月結單
你地會唔會用螢筆標示呢d係salary

本身寫左salary
我唔會間

支票,轉帳,入數我先會寫係咩黎

入數 純粹因為自己手頭太多錢 咁點寫
利申 身上只係習慣擺幾百蚊

盡量避免有錢落自己戶口,唔好搵自己黎搞
希望各巴絲可以幫到我
交低少少背景先,
老豆係廚師,萬四蚊收入

問題來了:
2.我想問我適合non mean定full grant

收入係報上年4月1日至今年3月31
其實份form 有寫
我當你老母衰衰地每個月都有六千啦,兩皮野三人家庭唔洗諗full grant 啦,有grant 都9成唔會係full
Non mean 同grant 係可以同時申請的
我poly,學費deadline 係9月5,nonmean 過數都係9月5,咁我洗唔洗俾住學費先?定係學資處過數俾poly 幫我交?
果d月結單

本身寫左salary
我唔會間

無錯
我自己入左一萬,我寫左個人存款冇問我
我個銀行戶口每個月都會入幾千同拎幾千蚊用

入果啲係Part time現金同零用
戶口結餘20k
應該無問題?
果d月結單

本身寫左salary
我唔會間

無錯
我自己入左一萬,我寫左個人存款冇問我

中學果陣未識諗呢啲
今年asso升上yr3 係咪宜家開始可以報定fasp個d?
有冇人知教大通知你個app個account係點
我試左edu email sxxxxxxx@s.eduhk.hk都唔得
login唔到呀
求救
想問下non mean網上申請 填學費金額嗰到
係咪揀完自己讀嗰個programme之後
彈左嗰個金額出黎
再㩒「是」就得?

因為學校學費係有個range
唔sure係咪呢個金額
但我on9地㩒左「是」同submit左

好似要寫信 話係失業
本身full grant
Retake果筆有無得grant埋
洗唔洗另外申請
岩岩先到信full grant
首先講下 屋企老豆老母離左婚 老豆每個月有比家用 張紙寫5000$ 跟老母每個月16-17k到...仲有個阿哥做緊pt...但無比家用...
岩岩收到信批得個1萬$到....我自己有做pt...但一個月我得1-2k 最好有時得3k ...上年year1都有2萬到..今年點解得咁少....
首先講下 屋企老豆老母離左婚 老豆每個月有比家用 張紙寫5000$ 跟老母每個月16-17k到...仲有個阿哥做緊pt...但無比家用...
岩岩收到信批得個1萬$到....我自己有做pt...但一個月我得1-2k 最好有時得3k ...上年year1都有2萬到..今年點解得咁少....

上年呀哥有冇做pt?

學資處唔理有冇畀家用

收入就係收入

上年呀哥有冇做pt?

學資處唔理有冇畀家用

收入就係收入

有做 今年畢左業 但一樣都係果到做緊pt

上年呀哥有冇做pt?

學資處唔理有冇畀家用

收入就係收入

基本上舊年同今年交既野係差唔多
終於有full grant 信

上年呀哥有冇做pt?

學資處唔理有冇畀家用

收入就係收入

基本上舊年同今年交既野係差唔多

咁我真係唔清楚⋯

可能上年呀哥係學生冇計收入但畢左業就計返
之前過左百幾蚊比人夾spotify plan
佢要我比帳號持有人姓名既證明文件
我可以點比佢
老母無做野每月bank recod都無存入,但係有一個月老母入左萬幾cash去自己account,會唔會影響入息?
我想問下

如果我non mean 同grant 同時apply,咁grant 批唔哂既
Let say 佢批左20000
咁多淨低嗰21500 佢係會用non mean幫我比埋,定係佢non mean 照比我42100
代人問,如果因為唔見月結單(會補領)但係要填截至今年3月31日銀行戶口有幾多錢嘅話可以點填因為唔填去唔到下一步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞