17/18 Grant Loan , Non-mean , TSFS 你問我答

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
會唔會要計埋爺爺嫲嫲啲資產 。。。。。咁咪好麻煩。。
會唔會要計埋爺爺嫲嫲啲資產 。。。。。咁咪好麻煩。。

唔洗
想問下有無單親家庭既case?
我屋企單親 跟老豆嗰邊
父母離婚
屋企有老人家 老豆要比錢佢地
咁我係照要拎曬2個入息證明?
而且老豆同老人家都有長期睇下醫生
老豆係眼有事 未去到盲但有話要做手術 老人就有老人病痛
但家庭環境唔算特別窮 我係獨子 住緊居屋 不過係老人家個代買落 父母應該都收入萬零二萬 父就要養老人家同我 母就獨自居住要比租 普通打工仔萬零蚊每月
咁樣批既機會大唔大?
唔該曬

離左婚計同住果個就得
其餘果個你當佢無存在過
想問下有無單親家庭既case?
我屋企單親 跟老豆嗰邊
父母離婚
屋企有老人家 老豆要比錢佢地
咁我係照要拎曬2個入息證明?
而且老豆同老人家都有長期睇下醫生
老豆係眼有事 未去到盲但有話要做手術 老人就有老人病痛
但家庭環境唔算特別窮 我係獨子 住緊居屋 不過係老人家個代買落 父母應該都收入萬零二萬 父就要養老人家同我 母就獨自居住要比租 普通打工仔萬零蚊每月
咁樣批既機會大唔大?
唔該曬

離左婚計同住果個就得
其餘果個你當佢無存在過

加上批唔批都係睇入息同資產。唔係睇慘唔慘
少資產低收入唔會唔比你
我想問補交係咪直接上去長沙灣11樓就ok

佢係有個箱比人補交資料既

oh thx
4月尾deadline
封信5月幾黎
6月尾先補交資料
會唔會唔批- -

唔會
申請進度個到有2項處理中 17PSG-BHXXX 同 BHGXXX 係唔係正常?

me too
4月交表

正常, 一個grant loan, 一個non mean loan

我無諗住要non mean 佢批左可唔可以唔要㗎

我都無啦啦多左個nonmean但我從來冇申請過

佢意思係話你可以拎埋non mean ja? 比左錢你咩?
畢業之後幾時開始還錢?

我個陣佢差唔多成年先寄信比我

有機會要家姐寫聲明加親筆簽名
想問下:我媽因爲公司執粒散水有一球公積金 我黎緊year 4 都知應該申請唔到 但我細路準備考dse 而我自己又想買下股票 可唔可以慢慢入番啲錢去股票户口

你睇返年度先,最近執笠?

同埋股票戶口 都係要報
兄弟收入都會計埋?

影響應該不大

最多咪要埋你對上一年紀錄
兄弟收入都會計埋?

同住兄弟姊妹收入三成
老豆如果破緊產 兩老收入約25000 想問申請gran loan有無機?

咁少資料

不過應該有既

有機會要家姐寫聲明加親筆簽名

正常自己寫完比家姐簽隻龜就得
此終好多事唔係睇個戶口數字出入就判斷到
Btw學資處好似好鐘意收人親筆信
學資處發生咩事快左咁多?
5月頭交form
而家已經出左result
5月頭交form

收到信?
有冇人試過過咗deadline 先補交資料
做乜事上網查唔到申請進度,話無記錄

TSFS

TSFS

我岩岩仲睇到😨

TSFS

我岩岩仲睇到😨

屌,唔係我d文件寄失左直接取消我個申請呀
收唔到文件又無通知,又有接獲申請通知書
5月頭交form

仲未收到
5月頭交form

仲未收到

咁快
5月中先交野 前幾日已經收到信
第一次想申請資助
但係唔知申唔申請到
屋企有一層樓(自住)供完
但係屋企人上年經濟出現好大問題
做左按揭 差緊銀行百幾二百萬
肯定無錢比我教學費或生活費
最近老豆老母又去律師樓簽紙離婚 等緊法庭確認
另外有一個細佬讀緊中學
而家老豆無任何資產(除左層按揭樓)
差緊銀行百幾萬 兩個搞緊離婚
老豆一個月應該搵22k-25k
想問下咁樣會唔會有機會有資助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞