17/18 Grant Loan , Non-mean , TSFS 你問我答

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
仆街喇
我網上申請
啲野交唔齊之後離開左香港
呢加隔太耐
我收到封信
話我自動放棄申請
點算

我都唔記得交齊資料tim
仆街喇
我網上申請
啲野交唔齊之後離開左香港
呢加隔太耐
我收到封信
話我自動放棄申請
點算

我都唔記得交齊資料tim

可以睇返#678 樓主答左我地
係唔係full grant=直接有車船
車船係點計架
升year3新生搞grant loan唔係8月先得咩
Loan 同 non mean 有乜分別?
一樣息?
Loan 同 non mean 有乜分別?
一樣息?

Loan 係你要過左入息審查先有,畢業後先起你釘同埋低息啲
Non mean 就乜人都借得,但係由你借果刻計息,同埋高息啲

升year3嘅新生???
你講緊non jupas 果啲?
我份parttime佢雖然用銀行出糧,但係佢唔係過數係用入錢機入落我戶口,咁係咪就咁喺月結單度highlight返係parttime就得?

係呀!定係而家已經可以上網搞?
我份parttime佢雖然用銀行出糧,但係佢唔係過數係用入錢機入落我戶口,咁係咪就咁喺月結單度highlight返係parttime就得?

應該係

係呀!定係而家已經可以上網搞?

如果係咁我諗應該同year1新生一樣,8月定開學先有得搞
無接觸過呢方面我都係靠估
想問下有無人可以解答到

補助款個到唔係好明,如果有收政府資助個d錢,計唔計寫落呢part?

總補助款,要填任何人向你及/或家人提供的補助款,呢度既家人係指直屬親系(父母兄弟姐妹,受供養祖父母),定全部一齊住既人收到既補助款?
如果我同阿姨一齊住,佢每月都收到幾萬生活費,咁我個申請咪食得屎?
更可況最大問題係根本無權人地既野,關鍵唔係咁好

打左去問,今年乜都唔答,話要睇到時主任點處理
我唔明點填,咁點樣交啊
連最簡單學生parttime計唔計收入都話要問主任先知
感謝各位
有無人「調整後家庭收入」過左74644都照報
想問下有無人可以解答到

補助款個到唔係好明,如果有收政府資助個d錢,計唔計寫落呢part?
我自己有填,我連year1 果陣都有填返考dse 政府資助左我幾錢計返落去

總補助款,要填任何人向你及/或家人提供的補助款,呢度既家人係指直屬親系(父母兄弟姐妹,受供養祖父母),定全部一齊住既人收到既補助款?
如果我同阿姨一齊住,佢每月都收到幾萬生活費,咁我個申請咪食得屎?
更可況最大問題係根本無權人地既野,關鍵唔係咁好

呢個通常都計直系掛
因為你填form 都唔洗查你呀姨銀行啦係咪
除非你呀姨係你監護人

打左去問,今年乜都唔答,話要睇到時主任點處理
我唔明點填,咁點樣交啊
連最簡單學生parttime計唔計收入都話要問主任先知
個負責aco 唔想煩姐

感謝各位
面見家長有咩問
上年屋企有事
阿媽問親戚借咗一大筆錢
寫哂借據
想問會唔會計落收入?
好驚會計
車船通常幾時有
Grant loan問題
突然唔記得左貸款金額點填

申請結果通知書咪有三個數
按順序係助學金、學習開支助學金同生活費貸款

承諾書個貸款金額 同埋
見證人資料表格A個 接受的貸款總額(有5個空格)
係咪只需要填 生活費貸款 個數 而唔洗填助學金同學習開支助學金?
本來上年full grant。但今年我公公走左, 其他親戚一早有為公公供份保險(我家窮無份供), 而公公寫左受益人係佢4個仔女, 但事實上保金只係岩岩好用哂係白事(無大搞)。

學資處(負責人)依家當搞白事好似唔洗錢咁、optional可搞可唔搞咁, 直接當左保金係收入, 但全份保金只係岩岩夠cover白事費用而我都寫明保金已作白事使用。我明白佢地可以咁諗: 「錢就到你手,你點洗你既事。」但問題係點解可以一丁點人情味都無呢?

用online calculator 計到唔計保金既話有grant $5xxxx, 計保金既話有grant $3xxxx, 但最後得$21050, half grant only, 所以要借loan。

PS: 4年搞grantloan經驗得出,如果係女人in charge你個case, 你有心理準備借loan!(PS again: no offence and not discriminate female)
想問下year 1 係咪要 等reg day / oday 先申請得
想問下year 1 係咪要 等reg day / oday 先申請得

yes
本來上年full grant。但今年我公公走左, 其他親戚一早有為公公供份保險(我家窮無份供), 而公公寫左受益人係佢4個仔女, 但事實上保金只係岩岩好用哂係白事(無大搞)。

學資處(負責人)依家當搞白事好似唔洗錢咁、optional可搞可唔搞咁, 直接當左保金係收入, 但全份保金只係岩岩夠cover白事費用而我都寫明保金已作白事使用。我明白佢地可以咁諗: 「錢就到你手,你點洗你既事。」但問題係點解可以一丁點人情味都無呢?

用online calculator 計到唔計保金既話有grant $5xxxx, 計保金既話有grant $3xxxx, 但最後得$21050, half grant only, 所以要借loan。

PS: 4年搞grantloan經驗得出,如果係女人in charge你個case, 你有心理準備借loan!(PS again: no offence and not discriminate female)

將你呢段野印出來比學資,佢地會找你了解番件事
Grant loan問題
突然唔記得左貸款金額點填

申請結果通知書咪有三個數
按順序係助學金、學習開支助學金同生活費貸款

承諾書個貸款金額 同埋
見證人資料表格A個 接受的貸款總額(有5個空格)
係咪只需要填 生活費貸款 個數 而唔洗填助學金同學習開支助學金?

打去問番
車船通常幾時有

最快十月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞