17/18 Grant Loan , Non-mean , TSFS 你問我答

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
想問下我屋企總入息得25000一個月有無得Full Grant
我想問
如果屋企人離左婚
但係未搬出去
呀媽收入每月一萬蚊到
老豆大約萬五
遲下會跟呀媽住
屋企接近0資產
申唔申請到full grant

只要有離婚紙就只需計父或母既收入
你可以去用個計算機計下
不過我就咁睇就好大機會full grant
想問下我屋企總入息得25000一個月有無得Full Grant

可以去官網用計算機計下
我想問
如果屋企人離左婚
但係未搬出去
呀媽收入每月一萬蚊到
老豆大約萬五
遲下會跟呀媽住
屋企接近0資產
申唔申請到full grant

只要有離婚紙就只需計父或母既收入
你可以去用個計算機計下
不過我就咁睇就好大機會full grant

用過一次
年收入12萬
好似得3萬7 grant
其實點樣先算老豆老母沒養我
除咗死撚咗
收到信要去面見 係我啲資料有問題定係佢是但抽
宜家仲交唔交得?
老豆cancer死左留底左40萬,因為做化療差朋友好多錢,所用留底黎慢慢還錢冇補上去

結果上個月被佢揾到報番 朋友債項淨係可以一個一個揾番佢地簽名

老母戶口加埋唔過兩萬,呢個情況仲有冇得full grant
想問下有冇人知面見會問咩問題
上個月已經寄晒啲文件 後來打過電話上去學資處 個職員話收到
但依家我的申請果個status都仲未轉
其實咁樣正唔正常

連確認信都冇

收到就得, 等下
其實點樣先算老豆老母沒養我
除咗死撚咗

有社署證明
收到信要去面見 係我啲資料有問題定係佢是但抽

應該係抽, 有d 仲要家訪
老豆cancer死左留底左40萬,因為做化療差朋友好多錢,所用留底黎慢慢還錢冇補上去

結果上個月被佢揾到報番 朋友債項淨係可以一個一個揾番佢地簽名

老母戶口加埋唔過兩萬,呢個情況仲有冇得full grant

佢地信你就可以, 但你冇報, 唔知有冇影響
其實一開始你照報, 你有四十萬響銀行都可以full grant
想問下有冇人知面見會問咩問題

呢個我未試過, 答你唔到
我想問大約幾時到會出result
返緊工,報左讀pt MSc, 應該申請邊個loan?
ENLS?
我想問大約幾時到會出result

你幾時交form, 預鬆 d 三個月時間啦
返緊工,報左讀pt MSc, 應該申請邊個loan?
ENLS?

ENLS
點解我咩都未收到
利申: NLSFT
有冇人已收到申請結果通知書?我交左表一個多月。上年都係交左一個半月就收到結果通知書知有幾多grant,兩個月唔夠就收到錢。今年好似慢左,唔知係咪因爲轉左online application ,佢又冇打過電話嚟問嘢(上年有),好怕scan個d文件佢嫌唔夠清楚又唔通知下有阻滯
有冇人已收到申請結果通知書?我交左表一個多月。上年都係交左一個半月就收到結果通知書知有幾多grant,兩個月唔夠就收到錢。今年好似慢左,唔知係咪因爲轉左online application ,佢又冇打過電話嚟問嘢(上年有),好怕scan個d文件佢嫌唔夠清楚又唔通知下有阻滯

btw已收到接獲申請通知書,上網查status係處理中

btw已收到接獲申請通知書,上網查status係處理中

我連通知書都未有

問左未覆我
想申請第二次專上學生免入息審查
請問要交啲咩文件?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞