17/18 Grant Loan , Non-mean , TSFS 你問我答

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
小弟今年由asso畢業升番poly degree yr3
如果想申請grant loan係咪而家可以開始去學資處?
另外如果父親病重 住緊醫院會唔會影響到?
屋企好窮
唔該晒各位先 祝大家身體健康
grant loan 批左
如果唔申請貨款係咪就唔洗填 form 15C,16C同29A B
咁係咪唔洗揾見證人同彌償人
btw 如果揾唔到彌償人咁點
想問下大學果啲compulsory meal charge 有冇得申請資助
銀行有幾萬蚊,會否影響grant loan?

萬幾蚊
多個0就可能會

完來係幾萬

拎學資處個計數機計一計就知
想問下大學果啲compulsory meal charge 有冇得申請資助

如果想申請grant loan係咪而家可以開始去學資處?(之前冇申請)

唔該晒各位先
(1)我單親 但老母係我好細個已經自行離開 無再聯絡 無搞過離婚分居 點證明係單親?

(2) 如果grant唔批 係咪有貸款可借學費同生活費?

(3) 貸款係咪批得好快?

第一次申請 乜都唔識 完全無能力交學費 好擔心 希望巴打解答 萬分感謝
如果想申請grant loan係咪而家可以開始去學資處?
另外如果父親病重 住緊醫院會唔會影響到?
屋企好窮
唔該晒各位先 祝大家身體健康

你之前asso 有無申請grant loan
有個話 你可以照係網上填返申請新一年grant loan

批幾多grant 要睇你屋企有幾窮 家庭收入有幾多 同資產有幾多
(1)我單親 但老母係我好細個已經自行離開 無再聯絡 無搞過離婚分居 點證明係單親?

第一次申請 乜都唔識 完全無能力交學費 好擔心 希望巴打解答 萬分感謝

1) 情況好難搞 個問題係在於點樣證明到你同老母無聯絡
一張離婚紙已經搞掂一切

2)有non mean 借
可以上學資處個網 睇下有邊種貸款

3)唔係 你要準備好多文件 例如彌償人的收入證明等等

第一次申請? 你應該唔係dse考生喎

1) 情況好難搞 個問題係在於點樣證明到你同老母無聯絡
一張離婚紙已經搞掂一切

2)有non mean 借
可以上學資處個網 睇下有邊種貸款

3)唔係 你要準備好多文件 例如彌償人的收入證明等等

第一次申請? 你應該唔係dse考生喎

唔該哂先 唔係dse呀
其實我自己打定輸數 要借loan
我上網睇loan最大個數係學費全年 但我要借生活費咪借唔到
想問:

如果本身有ugc funding degree course 借左loan, 未還完。
再讀 self finance course 進修, 有無特別注意事項?
定可 疊加地借。

thanks .
上網交完表成個月先醒起仲未補交月結單

咁我上門補交之前仲駛唔駛填張補交嘅form先上去?
大檸樂今日上去個網check課程編號一覽表
發現係冇自己即將讀個個課程

香港知專設計學院hkdi
個表得兩個hd...係咪玩完...
有冇人只係收到確認信?
有冇人只係收到確認信?

有冇人只係收到確認信?

正常幾時先有結果封信?
上個sem hall津幾時出
大檸樂今日上去個網check課程編號一覽表
發現係冇自己即將讀個個課程

香港知專設計學院hkdi
個表得兩個hd...係咪玩完...

原來讀個個屬於申請資助專上課程××× 個表到而唔屬 專上資助學生計劃個表到...
嚇到傻左
因為見asso個堆都係係後者到搵,攪到我以為都係係後者個表到搵
嚇死
上個sem hall津幾時出

打去問
有冇人只係收到確認信?

正常幾時先有結果封信?

收接納申請信計起兩個月內
不過你直接打去話自己收到接納申請通知書
未收到結果
問下結果出左未
佢確認下資料就會答你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞