17/18 Grant Loan , Non-mean , TSFS 你問我答

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
我想問下幾時開始申請grant loan non mean
冇錢交第一期學費

Dse 定大專生?

dse 諗住讀Asso, 屋企單親 好撚窮

有冇得借埋生活費

你要confirm 左你係邊間讀asso ,先可以申請grant loan non mean
好撚窮的話 學資處應該會批全部學費俾你
有得借生活費 學資處都係要睇屋企情況 再決定俾你借幾多錢

Grant 學費之餘仲會有舉生活費咁既比你 我個時有9000幾一年

我會去報Asso, 大概幾時 要去申請, 申請果個 叫grant loan non mean?
補交資料一定要寄過去?
補交資料一定要寄過去?

睇個職員想點 我試過寄又試過fax
我想問下幾時開始申請grant loan non mean
冇錢交第一期學費

Dse 定大專生?

dse 諗住讀Asso, 屋企單親 好撚窮

有冇得借埋生活費

你要confirm 左你係邊間讀asso ,先可以申請grant loan non mean
好撚窮的話 學資處應該會批全部學費俾你
有得借生活費 學資處都係要睇屋企情況 再決定俾你借幾多錢

Grant 學費之餘仲會有舉生活費咁既比你 我個時有9000幾一年

我會去報Asso, 大概幾時 要去申請, 申請果個 叫grant loan non mean?

Asso正式錄取你就可以申請
懶人link
http://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/tc/postsecondary/index.htm
如果我早輪冇係網上面申請下年嘅grant loan(FASP),咁我係咪要等到開sem個振先可以申請,定係可以照樣係網上申請咗先??另外,當我知道咗結果之後,我可唔可以淨係要grant唔要loan?
利申yr1 asso升 yr2 asso,上年full grant

我係八大 四月已經交左申請 7月收左錢喇喎

乜可以咁早申請架 因為我5月頭收到message話可以接收網上申請,但依架已經過咗deadline。咁我依架申請仲得唔得?
如果我係轉校 係咪等同新生?
等到8月先可以申請?
利申:tran u
fasp今日7月11號終於網上status轉左已發出結果通知書,日日睇信箱
我on99地交曬啲學費,但想申請返non mean,想請問交左啲錢有冇得拎返? 讀緊青衣ive
如果我早輪冇係網上面申請下年嘅grant loan(FASP),咁我係咪要等到開sem個振先可以申請,定係可以照樣係網上申請咗先??另外,當我知道咗結果之後,我可唔可以淨係要grant唔要loan?
利申yr1 asso升 yr2 asso,上年full grant

乜可以咁早申請架 因為我5月頭收到message話可以接收網上申請,但依架已經過咗deadline。咁我依架申請仲得唔得?

過左deadline 先申請要解釋原因
如果我係轉校 係咪等同新生?
等到8月先可以申請?
利申:tran u

證明到自己係個間大學的學生就得啦

咁即係我而家只可以等開sem個振係學校攞表然後申請?定係遲啲會有得網上申請?
asso仔本身呢個year有學費減免,讀summer sem既話可唔可以再有減免?
我銀行啲出入數紀錄好多 會唔會申請唔到grant.
因為習慣一出零用。補習錢就入落去 要用錢先100.200禁出黎
好多幾百蚊既數出出入入

咁即係我而家只可以等開sem個振係學校攞表然後申請?定係遲啲會有得網上申請?

你要而家網上申請 唔會再有第二個申請日期
因為習慣一出零用。補習錢就入落去 要用錢先100.200禁出黎
好多幾百蚊既數出出入入

睇下處理你個申請的職員會唔會問啦
唔想戶口咁多出出入入嘅紀錄的話
你將的錢擺係屋企咪得囉
lm
今年讀大學
要到reg day果日就可以即時申請grant?
我上個月去長沙灣政府合署報交資料,擺入個箱到,到而家都冇回音,我應該點做?

打去問
話想問一問自己個申請進度
好多幾百蚊既數出出入入

你將的錢擺係屋企咪得囉

申報左咪冇事
不過收入填0既就祝你好運
將會讀asso
8月8前要交第一期學費
如果申請延遲交學費
係咪會等到我grant出左先交都得
但我驚grant要好耐
我係咪可以先申請non mean交任先
再等grant批抵消左non mean條數?
仲想問係咪仲會有貸款借?
我屋企家境好差 唔借會好大負擔
點解仲未打嚟叫我補交
將會讀asso
8月8前要交第一期學費
如果申請延遲交學費
係咪會等到我grant出左先交都得
但我驚grant要好耐
我係咪可以先申請non mean交任先
再等grant批抵消左non mean條數?
仲想問係咪仲會有貸款借?
我屋企家境好差 唔借會好大負擔

第一期好似畢嬲都係要自己交左先,佢批你都要等到12月先收錢
Non mean 同grant 係兩樣野黎
好多幾百蚊既數出出入入

你將的錢擺係屋企咪得囉

申報左咪冇事
不過收入填0既就祝你好運

理論上無事嘅,不過太多數出入每條數都俾人抽秤都咪話唔煩
今年讀大學
要到reg day果日就可以即時申請grant?

好似9月先有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞