17/18 Grant Loan , Non-mean , TSFS 你問我答

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
想申請第二次專上學生免入息審查
請問要交啲咩文件?

上網自己睇都懶?
想問下個loan係咪每一年都可以申請一次?
我想問大約幾時到會出result

你幾時交form, 預鬆 d 三個月時間啦

我四月尾交,咁我再慢慢等下,唔該巴打
想問下個loan係咪每一年都可以申請一次?

Loan 每年度申請一次
代朋友問 上年係full grant 有借埋1%loan
咁如果再申請今學年grant既時候 loan筆錢有剩
會唔會影響到full grant
代朋友問 上年係full grant 有借埋1%loan
咁如果再申請今學年grant既時候 loan筆錢有剩
會唔會影響到full grant

唔會
點解我咩都未收到
利申: NLSFT

打去問
有冇人已收到申請結果通知書?我交左表一個多月。上年都係交左一個半月就收到結果通知書知有幾多grant,兩個月唔夠就收到錢。今年好似慢左,唔知係咪因爲轉左online application ,佢又冇打過電話嚟問嘢(上年有),好怕scan個d文件佢嫌唔夠清楚又唔通知下有阻滯

btw已收到接獲申請通知書,上網查status係處理中

預最快6月底先有結果信
如果得父母拎老綜 咁係咪唔駛入埋父母嘅銀行戶口落去申請表?定都係要入,但就唔駛交月結單
如果得父母拎老綜 咁係咪唔駛入埋父母嘅銀行戶口落去申請表?定都係要入,但就唔駛交月結單

上網交申請有簡化版會知要交d乜
我嚟緊year2,想繼續申請fasp但係個deadline係今個星期五我遲過個deadline會唔會申請唔到
又或者我未填哂啲資料但係過左deadline會唔會都申請唔到架
知衰臨急抱佛腳求解答
幾時出結果
四月中已交
幾時出結果
四月中已交

眼殘睇唔到上邊已覆
如果唔肯定會讀間學校,可唔可以申請左先?

當然唔得啦 你都唔知你讀邊間 點知你要幾錢讀書
我嚟緊year2,想繼續申請fasp但係個deadline係今個星期五我遲過個deadline會唔會申請唔到
又或者我未填哂啲資料但係過左deadline會唔會都申請唔到架
知衰臨急抱佛腳求解答

你照申請左先啦 有機會佢會等到九月連同新生個d一齊處理你個申請 會遲d先出資助
利申 上年遲過deadline 申請 等撚到九月先向學校交申請表 一月先收到錢

收左offer但唔肯會唔會讀
問左佢叫我等通知書

收左offer但唔肯會唔會讀

咁你申請左之後你唔讀 咪又要退返錢俾佢 或者又要打cancel
知衰臨急抱佛腳求解答

照上網申請, 慢慢打, 唔洗急
知衰臨急抱佛腳求解答

照上網申請, 慢慢打, 唔洗急

感謝兩位解答

請問補助款計唔計上年fasp佢比我嘅助學金架?如果我又借左fasp個loan咁又算唔算補助款架?感謝
我銀行月結單唔齊 係咪可以係提交左申請既一星期內交返d文件就得 遲左搞

請問補助款計唔計上年fasp佢比我嘅助學金架?如果我又借左fasp個loan咁又算唔算補助款架?感謝

當然唔計啦

借左學資處既loan 都唔計 因為你係要還既 你話有長糧 膳養費依d就計
我銀行月結單唔齊 係咪可以係提交左申請既一星期內交返d文件就得 遲左搞

係 其實你可以係申請文件都填返補交文件個張野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞