17/18 Grant Loan , Non-mean , TSFS 你問我答

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
asso 仔non mean 一問
想問下如果報咗暑sem
有冇野要報上學資處?
因為唔知計credit 嗰到有冇分別
屋企早幾年做生意破咗產 單親 老母銀行戶口凍結哂 自己返工 計去到8月 有大約4萬儲蓄 批唔批到full loan?? (我2017dse)

Full grant 都得
asso 仔non mean 一問
想問下如果報咗暑sem
有冇野要報上學資處?
因為唔知計credit 嗰到有冇分別

唔洗報, 學資會自己同學校對資料
想問下有返part time洗唔洗比糧單

唔洗
1. 讀asso 今年grad
之前讀asso借落既loan係米要還架啦?

2. 我今年升番上u
但未出晒offer 未知升邊間住
6/7月已經過左deadline
deadline過左係唔係都可以申請?程序係點?

1. loan 當然要還
2. 未deadline, 出左offer 先申請

唔洗

咁只係fulltime先要申報?

唔洗

唔係有收入就要報咩

唔洗

唔係有收入就要報咩

所有收入我都會報

廢是彈返轉頭又補返
想問下 我父母離咗婚好多年 而家跟阿爸住 阿媽絕少比生活費
但阿媽買咗一份儲蓄保險 供款人係媽媽 受益人係我 使唔使申報埋?或者話會唔會有好大影響?
唔該晒
網上申請完 郵寄交左資料
已經一星期
大耐等幾耐先會有回音?
會寄返信俾我定點

一般就一個月內啦

想問點解網上個到仲係打緊叫我親身/郵寄去交資料?
但我已經寄左 會唔會寄失 但我上年都係咁樣寄過去架喎 一樣無事
定係佢網上仲未update到?

佢叫我係5月24號或之前交 我19號已經寄左 有D擔心
係咪應該打去問收到我寄既資料未
網上申請完 郵寄交左資料
已經一星期
大耐等幾耐先會有回音?
會寄返信俾我定點

一般就一個月內啦

想問點解網上個到仲係打緊叫我親身/郵寄去交資料?
但我已經寄左 會唔會寄失 但我上年都係咁樣寄過去架喎 一樣無事
定係佢網上仲未update到?

佢叫我係5月24號或之前交 我19號已經寄左 有D擔心
係咪應該打去問收到我寄既資料未

唔放心咪打個電話
報summer sem係咪咩都唔駛同學資處搞?
我想問下 大學過左deadline先交 成3個星期都未寄返確認收到信比我..係咪要打返去問下?
想知網上申請過咗deadline係咪要補解釋信?
同埋上一年有跟開你case嘅職員,今年會唔會仲係佢in charge?
工傷出果8成人工當唔當係收入嫁?
樓主潛左水?
黎緊番一個SEM INTERN可唔可以同佢講淨係要SEM2 GRANT? 我份INTERN收入會唔會影響我個GRANT?
lm

唔洗 學資處會同學校對
工傷出果8成人工當唔當係收入嫁?

都會當 但你可以填埋長期病患 醫療支出個一項度
黎緊番一個SEM INTERN可唔可以同佢講淨係要SEM2 GRANT? 我份INTERN收入會唔會影響我個GRANT?

佢會決定grant 幾錢俾你 個人收入唔計家庭收入 除非你收成幾皮野intern

唔洗 學資處會同學校對

唔該巴打

佢會決定grant 幾錢俾你 個人收入唔計家庭收入 除非你收成幾皮野intern

樓主
我舊生
過左個截止日期
大概幾時會真係完全唔再受你申請?

年底

真係?我見好似有案例話唔受佢申請
我唔係話遲太耐 可能6月頭就交到d野
同埋係申請grant loan

認真,我年年都遲,年年都交到
其實年年都有咁多學生,邊有可能個個準時,總之今年內申請就ok ,當然最後一刻先來申請個d on9,可能真係唔會想幫你

全中
有個問題
我而家填緊屋企人嘅收入
發現今年張報稅表左下角多左欄公積金
咁我睇佢個表,就話收入不包括公積金
咁我係咪要用報稅表上嘅總額扣左左下角個數目先,先可以報上去?
Thx

你扣唔扣都ok, 佢都會跟文件幫你扣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞