17/18 Grant Loan , Non-mean , TSFS 你問我答

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
果3萬 會唔會影響申請結果
上到大學,Asso時借既loan洗唔洗還住?u grad埋先要還?

u grad 先還
仆街 啲補交文件寄失左 佢話當我自行放棄 仲有無得掹

補寄, 叫佢繼續處理申請就ok
想問下見證人係咪一定要兩個,一個得唔得
彌償人可唔可以係見證人

一個見證人 (但不可以同時做彌償人)
FASP網上申請status未轉
除左確認申請通知書之外又乜都收唔到
其實係咪正常?

正常, 個網 的 status 好outdate 的
岩岩計左計 原來屋企差個人批個額都差好撚遠
想知後母算唔算係父母同單親家庭

後母係當母親, 要計佢既收入, 資產
如果grant loan批左但個金額太小 可以轉non mean?

唔洗轉, 結果信會有個loan offer, 你跟佢指示上去借就得
果3萬 會唔會影響申請結果

唔會, 兩樣野黎
想問下如果本人借過銀行錢 會唔會有影響

唔會
仲未打俾我叫我補交月結單

打上去問
想問下收到結果通知書後兩星期內係咪一定有grant到户口

正常係
收到信約我同父/母面見,有咩要注意?
之前無心漏報過保險同股票戶口,畀佢收番我year 1 既資助,怕去面見會畀佢問長問短

呢個就唔知 , 你唔好再漏報就ok
今年讀大學
要到reg day果日就可以即時申請grant?

好似9月先有

有offer letter 就可以填表申請
我on99地交曬啲學費,但想申請返non mean,想請問交左啲錢有冇得拎返? 讀緊青衣ive

可以, non mean 借的錢都係過落學校, 學校收多左會退比你
第二次申請tsfs 個loan 係咪唔使搞電子通我的帳單?我入唔到去。
有冇人係16/17 GRANT LOAN入面既LOAN
尋日岩岩交左貸款文件,佢即時比封確認信我,
如果佢正式批左係咪會另外再寄多封信比你?

16/17?

係 我交返上年既loan
17/18 我都交左form

有冇人知
可唔可以直接去學資處補交資料?
我份parttime佢雖然用銀行出糧,但係佢唔係過數係用入錢機入落我戶口,咁係咪就咁喺月結單度highlight返係parttime就得?
仲未打俾我叫我補交月結單

打上去問

上網check status 話已經出咗結果通知書 好驚
可唔可以直接去學資處補交資料?

可以,但都係攞入信箱
收到信約我同父/母面見,有咩要注意?
之前無心漏報過保險同股票戶口,畀佢收番我year 1 既資助,怕去面見會畀佢問長問短

呢個就唔知 , 你唔好再漏報就ok

thanks
仆街喇
我網上申請
啲野交唔齊之後離開左香港
呢加隔太耐
我收到封信
話我自動放棄申請
點算
上年報個陣有屋企人僱員薪酬表
今年屋企人辭咗職 舊老闆唔肯簽
會唔會有影響?
利申:已寫解釋信簽唔到
我份parttime佢雖然用銀行出糧,但係佢唔係過數係用入錢機入落我戶口,咁係咪就咁喺月結單度highlight返係parttime就得?

想申請時,先發現屋企人大新本簿仔好耐冇打,份月結單年年又唔寄嚟 得手上一份16年11月到17年7月,焗住要俾750蚊拎兩年內月結單
新生可唔可以自己申請先?定要等開學先申請得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞