17/18 Grant Loan , Non-mean , TSFS 你問我答

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
四月頭交
無候補過任何文件
六月十九出審批結果信
二十三號收到

無知一問
報稅果張年薪年結單通常5月先會出
點先可以早啲拎到唔洗後補

呢份野係方便既 一張過
但係要趕早啲交
通常一係chur公司
一係print月結單
一係比紅簿仔果幾頁

星期一打去問啦
第一次想申請資助
但係唔知申唔申請到
屋企有一層樓(自住)供完
但係屋企人上年經濟出現好大問題
做左按揭 差緊銀行百幾二百萬
肯定無錢比我交學費或生活費
最近老豆老母又去律師樓簽紙離婚 等緊法庭確認
另外有一個細佬讀緊中學
而家老豆無任何資產(除左層按揭樓)
差緊銀行百幾萬 兩個搞緊離婚
老豆一個月應該搵22k-25k
想問下咁樣會唔會有機會有資助

自住不嬲都唔計,到底有無睇過份野

如果你按左又拎住大筆現金就唔同講法

按左 攞去填數無曬啦
接受貸款係咪要去學資處電子通confirm?
封信冇code,佢真係寫住<<CODE>>

Push

可以搞,快手搞啦
五月尾交完資料 依家寄信話我冇交到
交左TSFS申請既各位, 有冇人已經收到結果通知書?
五月尾交完資料 依家寄信話我冇交到

你係補交資料定第一次交資料
我想知寄失會唔會有通知,話一份證明文件都收唔到

可以搞,快手搞啦

唔該晒巴打
四月頭交
無候補過任何文件
六月十九出審批結果信
二十三號收到

無知一問
報稅果張年薪年結單通常5月先會出
點先可以早啲拎到唔洗後補

呢份野係方便既 一張過
但係要趕早啲交
通常一係chur公司
一係print月結單
一係比紅簿仔果幾頁

紅簿仔最實際
備註寫明未出用紅簿仔就得
交左TSFS申請既各位, 有冇人已經收到結果通知書?

碌上去睇幾個回覆都見到有啦

利申補交左一次未收到
想問如果今年有full grant
再申請loan under grant
拎筆loan拎去投資
會唔會影響到下年申請唔到full grant?
拎筆loan拎去投資

唔會
除非你資產/收入多左
多到過左條線就會冇full grant
拎筆loan拎去投資

[member]好似話攞loan黎做投資係犯法 [/member]
拎筆loan拎去投資

唔會
除非你資產/收入多左

下年會唔會問筆錢拎左去邊到
Full grant既就唔會拎去交學費
幾萬蚊可以點講好

唔通話拎晒去開飯
拎筆loan拎去投資

唔會
除非你資產/收入多左

下年會唔會問筆錢拎左去邊到
Full grant既就唔會拎去交學費
幾萬蚊可以點講好

唔通話拎晒去開飯

出唔會,入錢先會問
拎筆loan拎去投資

[member]好似話攞loan黎做投資係犯法 [/member]

無丫?
如果有補交資料嘅巴絲都出左result講一聲
有冇人fasp冇收到補交資料信又冇收到結果?
我今日打左去問進度,佢話處理中,7月先有結果,又冇話我要補交嘢🤔
我今日打左去問進度,佢話處理中,7月先有結果,又冇話我要補交嘢🤔

我都係咁,但我tsfs

我都係咁,但我tsfs

TSFS加1,話處理中,但唔洗補交野
9成9個staff hea做手腳慢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞