17/18 Grant Loan , Non-mean , TSFS 你問我答

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
小弟今年由asso畢業升番poly degree yr3
如果想申請grant loan係咪而家可以開始去學資處?
另外如果父親病重 住緊醫院會唔會影響到?
屋企好窮
唔該晒各位先 祝大家身體健康

你之前asso 有無申請grant loan
有個話 你可以照係網上填返申請新一年grant loan

批幾多grant 要睇你屋企有幾窮 家庭收入有幾多 同資產有幾多

asso果時冇呀
有冇人只係收到確認信?

正常幾時先有結果封信?

收接納申請信計起兩個月內
不過你直接打去話自己收到接納申請通知書
未收到結果
問下結果出左未
佢確認下資料就會答你

打過下次次飛去留言
我想問下year2申請grant仲可唔可以申請loan?
我year1果時申請過loan,個loan係申請grant果陣佢報比我
唔該!
有冇人只係收到確認信?

正常幾時先有結果封信?

收接納申請信計起兩個月內
不過你直接打去話自己收到接納申請通知書
未收到結果
問下結果出左未
佢確認下資料就會答你

打過下次次飛去留言

我打過一次係留言

照留,有人會打返畀我
小弟今年由asso畢業升番poly degree yr3
如果想申請grant loan係咪而家可以開始去學資處?
另外如果父親病重 住緊醫院會唔會影響到?
屋企好窮
唔該晒各位先 祝大家身體健康

你之前asso 有無申請grant loan
有個話 你可以照係網上填返申請新一年grant loan

批幾多grant 要睇你屋企有幾窮 家庭收入有幾多 同資產有幾多

asso果時冇呀

我升year one 個時係放左jupas 之後先申請
通常大學開學個時就要你交學費
但你未收到grant loan 無錢交學費可以向學校申請defer tuition fee payment
由交申請表到收到錢(交齊文件)最快都要兩個月

巴打你可以試下而家申請
最重要交齊哂所有文件
一張月結單都唔好少 佢係會追到你死叫你補交
我year1果時申請過loan,個loan係申請grant果陣佢報比我
唔該!

你個申請結果通知書會講批幾多grant 俾你
同埋可以借幾多loan
唔該!

你個申請結果通知書會講批幾多grant 俾你
同埋可以借幾多loan

唔該!
收到郵局張卡話我貼唔夠郵票,退左返郵局。本身四號deadline 以為1號寄4號一定到啦 點知依家仲係郵局 會唔會當我唔交cancel我份申請架
我想問下幾時開始申請grant loan non mean
冇錢交第一期學費
想申請non mean但過晒期 個解釋信應該點交同係咪要學校印
會唔會申請唔好架
想申請non mean但過晒期 個解釋信應該點交同係咪要學校印
會唔會申請唔到架
冇錢交第一期學費

Dse 定大專生?
咁撚耐都未出grant架垃圾學資
咁撚耐都未出grant架垃圾學資

我收到grant
如果我早輪冇係網上面申請下年嘅grant loan(FASP),咁我係咪要等到開sem個振先可以申請,定係可以照樣係網上申請咗先??另外,當我知道咗結果之後,我可唔可以淨係要grant唔要loan?
利申yr1 asso升 yr2 asso,上年full grant
我asso yr2 loan
六月頭補交咗佢要嘅野之後一啲聲氣都冇
連loan都搞咁耐
冇錢交第一期學費

Dse 定大專生?

dse 諗住讀Asso, 屋企單親 好撚窮
冇錢交第一期學費

Dse 定大專生?

有冇得借埋生活費
如果我早輪冇係網上面申請下年嘅grant loan(FASP),咁我係咪要等到開sem個振先可以申請,定係可以照樣係網上申請咗先??另外,當我知道咗結果之後,我可唔可以淨係要grant唔要loan?
利申yr1 asso升 yr2 asso,上年full grant

我係八大 四月已經交左申請 7月收左錢喇喎
冇錢交第一期學費

Dse 定大專生?

有冇得借埋生活費

你要confirm 左你係邊間讀asso ,先可以申請grant loan non mean
好撚窮的話 學資處應該會批全部學費俾你
有得借生活費 學資處都係要睇屋企情況 再決定俾你借幾多錢
我asso yr2 loan
六月頭補交咗佢要嘅野之後一啲聲氣都冇
連loan都搞咁耐

可以打電話問下
冇錢交第一期學費

Dse 定大專生?

有冇得借埋生活費

你要confirm 左你係邊間讀asso ,先可以申請grant loan non mean

Grant 學費之餘仲會有舉生活費咁既比你 我個時有9000幾一年
想請問唔係dse既話申請grant loan有咩分別
冇錢交第一期學費

Dse 定大專生?

有冇得借埋生活費

Grant 學費之餘仲會有舉生活費咁既比你 我個時有9000幾一年

我fd升hd
冇錢交第一期學費

Dse 定大專生?

有冇得借埋生活費

我fd升hd

Hd收左佢未?
有無咩文件證明佢係讀緊hd?
有的話可以即刻申請資助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞