17/18 Grant Loan , Non-mean , TSFS 你問我答

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
話說我同學上年因為父母攞綜援而可以full grant,但係之後個年得老豆攞綜援,咁佢仲有冇機會仲有full grant
佢獨生,老母有出去做part-time但係搵得唔多代我同學唔該大家

你上網申請既話,
父母兩人攞綜援先有得加快審批,
父母其中一人攞都要跟正常程序申請,即係要報收入同資產,
視乎做緊野果個搵幾多

唔該晒
想問如果grant loan同non mean一齊申請嘅話,邊個會早啲知結果
想問如果grant loan同non mean一齊申請嘅話,邊個會早啲知結果

non mean

non mean

咁如果想等Grant loan結果出咗之後先決定要唔要non mean得唔得

non mean

咁如果想等Grant loan結果出咗之後先決定要唔要non mean得唔得

咁你就只需申請grant loan 得啦 , 到時結果信會有埋non mean offer (如非full grant)
見佢send左msg黎話可以online搞,
想知d文件係點交,之前一向交去學校
利申 諗住過幾日考完試先搞

親身交/寄/scan(online upload)

我淨係識grant loan, 如果係non mean我唔清楚

之前打電話問左,舊生deadline後兩星期內遞交唔洗解釋點解遲交,過左就係要補充資料書面解釋點解遲

我淨係識grant loan, 如果係non mean我唔清楚

之前打電話問左,舊生deadline後兩星期內遞交唔洗解釋點解遲交,過左就係要補充資料書面解釋點解遲

咁快deadline呢咩?
上網睇個deaine仲係舊年

唔同院校?

我係申請tsfs 勁早deadline

4月中deadline個d邊齊資料

non mean

咁你就只需申請grant loan 得啦 , 到時結果信會有埋non mean offer (如非full grant)

Thanks

唔同院校?

我係申請tsfs 勁早deadline

4月中deadline個d邊齊資料

我fasp啊
岩岩再check
出左時間啦
唔該哂巴打

deadline 假既, 你九月前交表都可以申請
其實資助到底計唔計申請人自己的part time收入?
佢填表就叫人填,
平均一個月有四千,姐係全年有五萬總收入
睇個計算方法係過咗全額,應該得75%
但結果上年仲有全額
利申如果唔計自己果五萬,係應該有全額
申請人本身有返parttime 應該邊度填? 填到最尾唔見有得填
另外想問銀行綜合理財戶口 有儲蓄 支票 外幣
係咪要分開填 咁咪好多個戶口lo?

唔該你先
其實資助到底計唔計申請人自己的part time收入?
佢填表就叫人填,
平均一個月有四千,姐係全年有五萬總收入
睇個計算方法係過咗全額,應該得75%
但結果上年仲有全額
利申如果唔計自己果五萬,係應該有全額

唔計
申請人本身有返parttime 應該邊度填? 填到最尾唔見有得填
另外想問銀行綜合理財戶口 有儲蓄 支票 外幣
係咪要分開填 咁咪好多個戶口lo?

唔該你先

part timejob 唔洗填

綜合填一個number, 比齊一年月結單copy 就搞掂
4月deadline
而家仲申唔申請到?
舊生 non mean 點樣online申請。 禁我的申請 又話申請左。要去政府一站通,之後就唔識點做。
4月deadline
而家仲申唔申請到?

同埋老豆老母啲銀行户口全部都係簿仔 仲要唔要月結單?
點解non mean 除左第一年之外前2年都唔經我手直接過比學校?
4月deadline
而家仲申唔申請到?

申請到

有簿就影印簿,冇簿就月結單
4月deadline
而家仲申唔申請到?

申請到

有簿就影印簿,冇簿就月結單

唔該曬 連登有愛
即係我而家網上申請先 之後交文件連埋理由信就得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞